Afbeelding
Foto: Niels Stam

Jac van Dongen: 'Het juiste moment om te stoppen'

Algemeen

DRUTEN - Jac van Dongen, wethouder namens Welzijn Druten, stopt op 14 augustus, de dag waarop hij 65 jaar wordt. Dat heeft hij afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering medegedeeld. Zeven jaar en twee maanden trok hij de kar als wethouder Werk en Inkomen, Welzijn en Zorg, Kunst en Cultuur en Onderwijs en Sport. Met name de transities in de zorg waren een 'hell of a job', maar het waren juist ook díe veranderingen waardoor Van Dongen na de verkiezingen in 2014 wederom werd gevraagd als wethouder Sociale Zaken.

Jac is daar heel pertinent in: 'Als ik niet gepokt en gemazeld was geweest in de transities in de zorg zou ik, en hiermee ook Welzijn Druten, niet gevraagd zijn na de verkiezingen in 2014. De dorpslijsten hadden immers samen elf van de zeventien raadszetels. Ze hadden me dan ook niet echt nodig voor het college, maar ze vroegen me wel, en ik vond het belangrijk om de transities in de zorg goed voort te zetten. Ik heb toen al wel aangegeven dat ik, vanwege mijn naderende pensioen, waarschijnlijk niet tot de volgende verkiezingen, in 2018, aan zou blijven.'

Wethouderspost
Jac van Dongen verhuisde toen hij vier jaar was van Gilze-Rijen naar Boven-Leeuwen, waar zijn vader directeur werd van de Lagere Landbouw School. Hij ontpopte zich naast zijn studie als een fervent voetballer die het schopte tot het eerste van Leones. Na zijn verhuizing in 1975 naar Druten werd hij ingelijfd in de DIO-gelederen. Daar, langs de lijn, was het in 2009 dat hij Sjaak Koppers tegen het lijf liep, die opstapte als wethouder, vanwege de 'Kubusnoodlokalenaffaire', en hem benaderde voor de post van wethouder.

Door Piet Zeeuwen

Lees het volledige interview met Jac van Dongen in onze papieren uitgave van woensdag 6 juli.