Afbeelding
Foto: John van Gelder

Vierdaagse-special: nostalgie in optima forma

Algemeen

In de rubriek Voorlopers blikken we vooruit naar de Vierdaagse. Vandaag deel 2: gemeente Druten

DRUTEN - '500 Kilometer in de benen, nog 250 te gaan. Dat moet lukken', zegt Michel Lepoutre optimistisch. De Drutense wethouder is een van de 50.000 deelnemers aan de 100e vierdaagse. En aangezien deze in 2016 door Druten komt, kon hij de jubileumafstand van 55 kilometer niet laten schieten.

Een dolletje met journalist Geert Geenen, tijdens de Vierdaagse doorkomst in Wijchen, in 2007, leidde ertoe dat Lepoutre en toenmalig collega-wethouder André van den Hurk in 2008 de Vierdaagse liepen. Het was Van den Hurk die toen het plan opperde om, middels een uniek wandelshirt, een 'slogan' uit te dragen. 'Druten Vierdaagse stad 2016' luidde het ambitieus. Een tekst waarmee de basis voor de Drutense campagne werd gelegd. Het doel: Druten nog eenmaal doorkomstgemeente te laten zijn. Het ambtelijk apparaat en het gevormde Vierdaagse Comité, onder leiding van de destijds nieuwe burgemeester Van Riswijk, gaf het idee in de jaren die volgden handen en voeten. En met het jaar werden meer mensen enthousiast.

Stille diplomatie
Die lobby, 'stille diplomatie' noemt Lepoutre het, maakte dat ook de Vierdaagse organisatie belangstelling kreeg voor het plan. De 100e editie moest er immers een zijn om nooit te vergeten. 'Hoe kun je mensen ervan overtuigen dat ze de 100e editie willen lopen? Door iets unieks neer te zetten. Iets waarvan men later zegt 'Ik was erbij'. En dat is wat we met onze campagne hebben willen bereiken', legt de wethouder uit. 'We hebben daarvoor de krachten gebundeld met Wijchen en Beuningen. En met succes. Op 20 juli keert de Vierdaagse voor het eerst in 50 jaar weer terug naar Druten.'

Nostalgie
De Drutense wethouder liep in een ver verleden al een aantal keer 'de 50'. En hoewel hij de afgelopen acht jaar voor de 40 kilometer ging wilde hij maar wat graag de jubileumafstand lopen. Samen met ruim 5.000 andere wandelaars loopt hij woensdag 20 juli de historische route door de gemeente Druten. De deelnemers worden 'aan de grens', bij de vijfsprong in Horssen, ontvangen door douaneambtenaren. Dat wordt wel iets bijzonders, meent Lepoutre. De lopers ontvangen daar een visum en een Drutense medaille. Vanaf dat punt begint hun muzikale tijdreis. Dat de Drutenaar uitkijkt naar de 'Dag van Wijchen' moge duidelijk zijn. Het parcours leidt hem niet alleen door 'zijn' Druten, maar ook langs zijn ouderlijk huis in Leur. 'Sterker nog, ik loop exáct de route die ik vroeger naar het Pax Christi College reed. Nostalgie in optima forma.'

Onmenselijke afstand
'Ik voel me gezegend dat ik mee kan, en mag, deelnemen aan de Vierdaagse. Het is een evenement waar emotie en prestatie nauw met elkaar verbonden zijn. Het wordt een kluif hoor, die vier keer 55 kilometer', geeft hij toe. 'Ik durf het zelfs een onmenselijke afstand te noemen. Je loopt er ruim tien uur over, moet om vier uur 's nachts vertrekken wil je niet in de problemen komen met de uiterlijke finishtijd. Maar met het bereiken van de Via Gladiola op vrijdag worden alle inspanningen beloond. Dat is een geweldige ervaring. Zoiets moet je meemaken', zegt hij overtuigd.

Door: Aafke Labout