Maria Ines.
Maria Ines. Foto: Maria-Ines Fuenmayor

Hoe kan ik dit ooit verstaan?

Algemeen

DREUMEL - Van Venezolaanse afkomst is ze, Maria-Ines. Ze verliet haar land destijds om Engels te gaan studeren in Amerika, maar ook om los te komen van het geijkte rollenpatroon als vrouw. Zo reisde ze de wereld rond, om vervolgens, twee jaar geleden, door de liefde in het Maas en Waalse Dreumel terecht te komen.

'Ik woonde destijds in Arnhem en ontmoette daar mijn vriend met het uitgaan. It was love at first sight', vertelt ze mij in het Engels, want dat is de taal waarin we ons gesprek voeren. Waarom? Vanwege het beter kunnen uiten van haar verhaal. Haar Nederlands reikt nog niet zo ver dat haar dat makkelijk afgaat. Daar heb je tijd en veel oefening voor nodig.

Thuis spreekt ze ook Engels, want dan kan ze zichzelf beter neerzetten zo gezegd, 'en het is makkelijker met ruzie maken'. Wordt er rekening met je gehouden in gesprekken? 'Dat is moeilijk', zegt ze. 'Mensen gaan snel over in hun eigen tempo en schieten van Nederlands in het Maas en Waals...'

Taal
De Nederlandse taal is dus best een issue. Begonnen met een taalcursus is ze nu op zoek naar een passende vervolgcursus. Wat betreft het Maas en Waals wist ze niet wat ze hoorde in het begin, en kon er dan ook geen touw aan vastknopen. 'Waar ben ik terechtgekomen en hoe kan ik dit ooit verstaan', was haar eerste gedachte. Maar gaandeweg werd ook het Maas en Waals herkenbaar, en inmiddels kan ze bepaalde uitdrukkingen en woorden verstaan. Eerst was Maria-Ines wat afwachtend door de taalbarrière, maar ze heeft geleerd: 'nee hedde, ja kunde krijge'.

Cultuur en inburgering
Aanpassen is haar ingegeven door het reizen. Wat ze nu leert is het Nederlands met al zijn ins en outs, en een nieuwe familie met zijn eigenheid en het dialect. In het begin wanneer ze van Arnhem met de trein en bus naar Dreumel reisde, liep ze met tassen door het dorp, waarbij het haar opviel dat iedereen naar haar omkeek. Nu begrijpt ze de opmerking 'van wie is zij d'r inne?'.

Eenmaal bekend in het dorp was Maria-Ines verbaasd toen ze, na weken in het buitenland geweest te zijn, boodschappen ging doen en het personeel zei: 'oh, ben je er weer, we hebben je drie weken niet gezien'. Waarbij ze opmerkt dat men dus weet wat je 'uitspookt'. 'Funny', zegt ze. 'Het houdt in dat je er steeds meer bij hoort.'

Werk
Na de wereld over gezworven te hebben voor haar studie International Relations en 'woman empowerment' is ze nu gekomen tot haar eigen onderneming mariainesdesignstudio.com. Hier helpt ze starters van een online onderneming met het bouwen van een website met professionele fotografie, voor een authentiek beeld omtrent de betreffende doelgroep. 'Ik kon hier niet direct aan een baan komen,' vertelt ze, 'waarop ik op zoek ben gegaan naar een creatieve oplossing, die in het verlengde ligt van mijn hobby en dat past bij het reizende leven wat ik samen met mijn partner heb.' En zo geschiedde.

Momenteel is Maria-Ines in Norwich, Engeland, dus winkelmedewerkers van Dreumel: dan weten jullie dat.

Door Sonja Stenssen