Brief van Ondernemend Maas en Waal aan gemeente West Maas en Waal

Ingezonden

Betreft: samenwerking gemeenten Wijchen – Druten.

Druten, 9 juni 2016.


Geachte leden van de Raad,

Uit publicaties van dagblad De Gelderland in de afgelopen periode hebben wij kunnen lezen dat de gemeenteraden van  Druten en Wijchen op korte termijn een besluit nemen om een ambtelijke fusie aan te gaan per 1 januari 2018.

De reden van beide gemeenten is, dat de regio gebaat is bij  krachtige gemeenten en dat versterking en verbinding noodzakelijk is.
Dit is ondermeer ook verwoord in het rapport "Sterk bestuur in Gelderland "van 2015.

De doelstellingen van de twee gemeenten zijn:
•    Zorgen voor een sterke positie
•    kwaliteit verhogen van de dienstverlening
•    kwetsbaarheid verminderen
•    kosten verminderen
•    beleidsvoorbereiding- en uitvoering versterken
•    versterken bestuurlijke kracht.

In het voorstel van de gemeenten Druten en Wijchen staat verder dat deelname van de gemeenten Beuningen, Heumen en West Maas en Waal mogelijk is op het moment dat het eindperspectief hetzelfde is.
Vanaf 30 juni 2016 maken Druten en Wijchen het proces zelf af en kan eerst na 1 januari 2018 aansluiting van een van die gemeenten plaatsvinden.

Het bestuur van Ondernemend Maas en Waal vindt het een gemiste kans dat de gemeente West Maas en Waal geen stappen heeft ondernomen of nog gaat nemen om aan te sluiten bij de ambtelijke samenwerking van Druten en Wijchen.

De samenleving wordt steeds complexer en steeds meer verantwoordelijkheden binnen het sociaal- en ruimtelijk domein gaan naar inwoners en ondernemers.

Denk daarbij aan de decentralisaties binnen het sociaal domein, de opschaling van de taakuitvoering op terrein van vergunningverlening, toezicht op handhaving, dienstverlening naar ondernemers.

Het bestuur van Ondernemend Maas en Waal is van mening dat door een ambtelijke samenwerking van de gemeenten Wijchen- Druten- West Maas en Waal beter de kansen benut kunnen worden op de woon- werk – en leefomgeving in het Land van Maas en Waal.

Werken aan maatschappelijke, ruimtelijk en economische opgaven is een zeer belangrijke doelstelling en hoogstnoodzakelijk voor de leefbaarheid in de kernen in het Land van Maas en Waal.

Het gezamenlijk met initiatiefnemers/ondernemers oppakken van projecten komt steeds meer centraal te staan, waarbij de overheid het vertrouwen moet hebben dat die projecten op een goede wijze worden uitgevoerd.

Het project "profilering Land van Maas en Waal" is hierbij een goed voorbeeld.

Dit kan alleen met een krachtige en kwaliteitssterke ambtelijke organisatie en daardoor bestuurlijk sterke gemeente.

Ondernemend Maas en Waal blijft benadrukken dat de economie een belangrijke factor is in ons gebied en dat  samenwerking tussen de gemeenten Wijchen, Druten en West Maas en Waal essentieel is.

Het bestuur van Ondernemend Maas en Waal doet een klemmend beroep op uw gemeenteraad om het college van burgemeester en wethouders   aan te sporen om zo snel mogelijk in gesprek te gaan met de colleges van burgemeester en wethouders van Wijchen en Druten om te komen tot een  ambtelijke organisatie voor deze drie gemeenten.

Dit in het belang van de inwoners maar zeer zeker ook voor alle ondernemers in onze regio.

Met een ondernemende groet,
Het bestuur van Ondernemend Maas en Waal.

André van den Hurk, Ondernemers Vereniging Druten. 
Martin Hommersom, Business Club Maas en Waal
Hans Voshol, ondernemersvereniging Gouden Ham
Rob Ansen, ondernemersvereniging Verrassend Leeuwen
Petra Smits, ondernemersvereniging Dreumel.

Cc:
Gemeenteraad Wijchen en college van burgemeester en wethouders
Gemeenteraad Druten en college van burgemeester en wethouders
College van burgemeester en wethouders West Maas en Waal.