Foto: WeesEvents.
Foto: WeesEvents. Foto: WeesEvents

Drutens Festival bestaat 25 jaar

Cultuur

DRUTEN - Het Drutens Festival beleeft aanstaande zaterdag haar vijfentwintigste editie, met optredens van de band Grooveline en dj Oliver Jay. In de afgelopen vijfentwintig jaar is het evenement veranderd van een openluchtpodium in een open tentfeest, met vele trouwe bezoekers. Het Drutense evenement heeft al diverse organisatoren gehad, maar is, na vele jaren, nu weer in handen van een Drutense organisator, Wees-events.

Vijfentwintig jaar geleden sloegen Benno van Altena en Gérard van Woerkom de handen ineen om rond de officiële opening van de Hogestraat een leuk evenement te organiseren. In samenwerking met de winkeliers van de Hogestraat waren de mannen erop gebrand om een mooi feest neer te zetten. De eerste editie van het Drutens Festival was hiermee geboren. Het Drutens Festival vond toentertijd plaats in de Hogestraat. De insteek van Gérard en Benno was destijds dat het Drutens Festival een eenmalige editie zou beleven. Door het grote succes werd het feest overgenomen om, naar achteraf blijkt, jaren voortgezet te worden.

Per toeval
De twee mannen kwamen er overigens per toeval achter dat het Drutens Festival dit jaar vijfentwintig jaar bestaat. Benno: 'Ik heb veel documentatie over ondernemers van Druten. Ik was één van die fotoboeken aan het doornemen, toen ik opeens een krant tegenkwam uit '91. Deze krant was speciaal gemaakt voor het Drutens Festival. Dus ik dacht: verrek, het is volgens mij de vijfentwintigste keer.'

Nieuwe uitbaters
Het tweede jaar kwam het feest in handen van de horeca, en verhuisde van de Hogestraat naar de toenmalige Tweestroom, nu bekend als Active Party World. Corry Konings wist er dat jaar een mooi feestje van te maken. Het festival heeft, behalve de horeca ondernemers van de Hogestraat, nog vele andere uitbaters gekend. Nu is het, tijdens de vijfentwintigste editie, weer in de Drutense handen van Wees-events.
Verandering
Volgens de oud-organisatoren is de grootste verandering dat het Drutens Festival nu op één plek staat. 'Eerst stonden er overal podia, verspreid over het centrum. Vanwege het weer is het wel beter dat het festival nu op één plek staat', vertelt Gérard. 'Het Drutens Festival heeft namelijk bijna altijd slecht weer. Ik denk dat het van alle vijfentwintig jaar maar drie of vier keer is voorgekomen dat het droog was', vult Benno aan.

Kick
Volgens de twee heren gaf het een grote kick om zoiets groots voor elkaar te krijgen. 'En ik was ook nog eens prins carnaval dat jaar. Ik zag mezelf regelmatig terug in de kranten', lacht Gérard.

'Het was geweldig om te doen. We hebben geprobeerd om Druten op de kaart te zetten. En gezien het succes dat het Drutens Festival nog steeds heeft, is dat aardig gelukt.'

Programma
Het Drutens Festival vindt zaterdag 21 mei plaats op de Markt in Druten. Vanaf 20.00 uur is er muziek van de vernieuwende en energieke band Grooveline en dj Oliver Jay. De toegang is gratis.