Roze in Batenburg

Column

In de jaren negentig was ik een hele tijd lid van de Toer en Wielerclub (TWC) De Viersprong. De club was genoemd naar café De Viersprong in Batenburg. Van Gijs en Corrie. Het is een heel sfeervolle en fijne 'uitbaterij'. Wielerclub bestaat allang niet meer.

In oktober organiseerde de club altijd een seizoensafsluiting. Eerst een tocht op zondagochtend, dan naar huis, douchen, omkleden en snel naar de erwtensoep in De Viersprong. De vorige dag had ik nog een nieuwe achterband op mijn fiets gelegd. Een Vredestein 'met 80 procent minder kans op lek rijden' volgens de reclame. Maar ja, dan heb je nog die 20 procent. Na 22 kilometer op de brug bij Grave stond ik dus met een lekke band. Koude vingers in oktober en dus extra lastig om even te wisselen. Later die dag met zijn allen in De Viersprong aan de heerlijke erwtensoep met worst. Daarna werd de nieuwe clubkleding voor het volgende seizoen gepresenteerd. Blauwe broeken en helmen met veel geel en roze. De bovenkant van de shirts was wit en de onderkant blauw, met over beide delen schuin staande balken in groengeel, blauw en veel knalroze. Roze is ook de kleur van de Giro, omdat de organiserende krant op roze papier werd gedrukt. De Viersprong bracht de eerste roze trui in het historische stadje Batenburg.

We organiseerden twee toertochten per seizoen, waar honderden renners van andere clubs aan mee deden. Een aantal van hen ging zich om 06.00 uur in de ochtend om staan te kleden midden op straat. Weet bijna niemand. Stadje sliep nog. Wielrenners dragen geen ondergoed. Roze naakte billen in Batenburg.

De klassementsleider in de Giro draagt een roze trui. Misschien wel Tom Dumoulin. Op zaterdag 7 mei gaan de renners zoef zoef door de Grootestraat in het mooie stadje. Opnieuw een roze trui in Batenburg.