Foto: Ger Loeffen
Foto: Ger Loeffen

De Rode Paardjes van Leo Straten

Algemeen

WINSSEN - Winssenaar Leo Straten (78) had van 1970 tot 2004 een agrarisch bedrijf in Batenburg. Naast het loonbedrijf legde Straten zich ook toe op landbouw en het fokken van varkens. Sinds 2004 woont hij met zijn vrouw Zuske in Winssen. En dat bevalt hen beiden erg goed.

Door Ger Loeffen

Het is voor ons een voorrecht in Winssen te mogen wonen', meent Leo Straten. Toch is hij bijna dagelijks te vinden aan de Dijkgraaf de Leeuwweg tussen Appeltern en Maasbommel, waar zijn dochter met familie een groot boerenbedrijf runt. In een van de loodsen staan Stratens 'Rode Paardjes' namelijk opgeslagen.

'Eerst waren het trekpaardjes, nu zijn het rode paarden', vertelt Straten met vuur in zijn ogen. En met die rode paardjes bedoelt hij zijn antieke tractoren. Ruim zestig jaar oud zijn de unieke groene oldtimers die uit de Zweedse fabriek rolden.

Bolinder Munktell was een samenvoeging van de twee bedrijven, die in 1932 tot stand kwam. Het Zweedse Bolinder was een enorm bedrijf dat 80 procent van de scheepsmotorenhandel in handen had. In het begin van de jaren '50 van de vorige eeuw werd BM overgenomen door Volvo, en veranderde de kleur van het BM-groen naar Volvo-rood.
Collectie
De oudste in de collectie van Leo is een twee-cilinder BM Victor met 30 pk uit 1950. Daarnaast heeft hij een drie cilinder BM 36, die 43 pk op de krukas brengt, en een BM 55 uit 1953 met een vier-cilinder van bijna 60 pk. De jongste is een 6 ton wegende Volvo T 800. 'Letterlijk betekent Volvo 'Ik Rol", zegt hij. Leo Straten kijkt met veel plezier terug op die goeie oude tijd: 'De groene serie is bijna compleet, ik mis alleen nog een één-cilinder BM. Het zou mooi zijn als ik die nog kan toevoegen aan de collectie', besluit hij.