Dhr. E. van Wijk - Koudwatervrees

Column

Je kan er de (nood)klok op gelijk zetten: burgemeester van Riswijk trok deze week weer eens aan de alarmbel wat betreft de kosten van het Drutense zwembad. Doorgaans preekt de burgervader maar wat graag de passie over het belang van sport. Burgers moeten zoveel mogelijk bewegen, meent Luciën... Maar niet als dat de gemeente wat kost. Zelfs na diverse bezuinigingspogingen is Druten jaarlijks zo'n 350.000 euro kwijt om het bad vol en boven water te houden. Toegegeven, 3,5 ton is niet niks, je koopt er een aardige villa met privézwembad voor. Maar Druten heeft een begroting van zo'n 30 miljoen. Wie snel rekent snapt dus dat het zwembad openhouden in het ergste geval iets meer dan 1 procent van het totale gemeentebudget zou kosten. Een druppel op een gloeiende plaat.

En het is geen weggegooid geld: vorig jaar trokken 70.000 mensen er hun baantjes. Best veel, al waren dat er in 2012 bijna 80.000. Maar toen ging men de prijzen verhogen om de kosten te drukken. Handig hé? Dat krijg je er nou van als je een gemeente winkeltje laat spelen.

Druten moet hoognodig hom of kuit geven. Of een eigen zwembad en niet zeuren over de kosten, óf ze stappen letterlijk over de eigen grenzen heen om samen met buurgemeenten tot een echt zwemparadijs te komen.

Stel je toch eens voor dat Beuningen, Druten, Wijchen en West Maas en Waal de euro's bij elkaar zouden leggen en dan een ondernemer zoeken die de boel commercieel en fatsoenlijk exploiteert. Dan geef je de inwoners echt iets voor hun zuur geïnde belastingcenten.

Maar nu klampen de gemeenteraden zich krampachtig aan hun standpunten vast, als drenkelingen aan een boei. Het bad móét echt op hun grondgebied en anders niet. Ondertussen roept een zenuwachtig watertrappelende burgemeester dat het vooral niet teveel mag kosten.

Je zou soms willen dat die herindeling al beklonken was.


Dhr. E. van Wijk