Afbeelding
Foto: Reinier Jansen

Bands van topkwaliteit in Pocketpopfinale

Algemeen

PUIFLIJK - Temple Renegade, Taveneer, The Cool Trick en Vain Louie spelen zondag 16 april voor wat ze waard zijn, tijdens de finale van Pocketpop 2017. De vier bands staan op het podium van De Lier in Puiflijk, met als doel twee dagen studiotijd te winnen. De finale belooft dit jaar spectaculair te worden, met vier bands van hoge kwaliteit.

Maar liefst 62 bands schreven zich dit jaar in voor het Maas en Waalse muziek-evenement. Zestien ervan werden geselecteerd voor de voorrondes en speelden de afgelopen weken, in vier sessies, in het Bondsgebouw in Druten. Temple Renegade, Taveneer en The Cool Trick wisten met hun set de meeste punten te scoren. Vain Louie werd door het publiek als finalist gekozen, maar zou ook op puntenaantal zijn doorgegaan naar de slotrond, aldus mede-organisator Sander Paanakker. Waar de muzikanten tijdens de voorrondes zijn beoordeeld door vrijwilligers van stichting Polderkolder, is er voor de finale een professionele jury samengesteld. De winnaar van Pocketpop 2017 krijgt twee dagen studiotijd bij Audioshed, de nummers twee en drie een cadeaubon voor de online muziekwinkel Bax-shop.

Diversiteit
Muziekliefhebbers staat komende zondag een mix van punk 'n roll, metalcore, indierock en heavy rock te wachten. En die diversiteit daar is het de organisatie van Pocketpop in basis om te doen. 'Natuurlijk stellen we op die manier de vier voorrondes samen, maar dat er ook in de finale verschillende stijlen aan bod komen is alleen maar mooi meegenomen', aldus Paanakker. Hij is, evenals zijn mede-organisatoren, blij met de bands die in de finale staan. Overeenkomsten tussen de vier finalisten zijn er volgens hem 'niet echt'. 'Of je moet het over de kwaliteit van de bands hebben, want die is dit jaar ongekend hoog.'

Finalisten
Voor Vain Louie betekent de finale van het popfestival een thuiswedstrijd. De vijfkoppige creatieve metalcoreband is afkomstig uit Ewijk. Door het combineren van verschillende stijlen creëren zij een geheel eigen sound. De band is uit vriendschap ontstaan, en dat is goed te merken; de muzikanten willen plezier maken, daarom is ook alles wat ze doen met een knipoog.
Ze staan deze avond onder meer tegenover The Cool Trick, een driekoppige punk 'n roll band uit Neede. Pakkende melodieën, ondersteund door een stuwende ritmesectie, staan garant voor een avondje voetjes van de vloer. Denk aan een mix van The Ramones, The Sex Pistols en Normaal. Hun cd 'Loaded Gun' werd, buiten Nederland, ook in Japan verkocht. Het tweede album, 'Ready for Take-Off', kwam in mei 2016 uit.

Derde finalist van Pocketpop 2017 is Taveneer. Het Nijmeegse indierock-kwartet vertelt verhalen over de verre oorden van het onderbewuste van de mens. Dit alles omlijst door indierock, met een dromerig en soms progressief randje, met catchy refreinen en dansbare beats. Temple Renegade tot slot, is een heavy rock band uit Den Haag. De band is muzikaal niet zo makkelijk te omschrijven, maar laat zich beïnvloeden door onder meer rock, metal, stoner en progressive. De muziek is ruig, hard, melodieus en er zit toch wat voor iedereen tussen.
Potentie
De organisatie van Pocketpop hoopt zondag op zo'n 100 bezoekers. 'Meer is altijd leuker, maar met dit aantal staat de zaal redelijk vol. We streven naar een rustige, lekkere sfeer. Met name ook voor de bands, zodat ze optimaal kunnen presteren. Want er valt zeker wat te winnen. Niet alleen de prijzen die aan Pocketpop verbonden zijn, maar ook een stukje naamsbekendheid', aldus Paanakker. 'Soms groeit een band ook landelijk door. Iets waar ik deze vier finalisten absoluut toe in staat acht. Ik vermoed dat als de winnaar zijn studiotijd goed benut er een mooie toekomst in kan zitten.'

De finale van Pocketpop start komende zondag om 20.30 uur. De deuren zijn open vanaf 20.00 uur. Kaarten kosten 7,50 euro (onder de 18 jaar 5 euro).

Door Aafke Labout