Wethouder Sjef van Elk geeft ui
Wethouder Sjef van Elk geeft ui Foto: Piet Zeeuwen

Druten blinkt uit in afvalscheiding

Algemeen

DRUTEN - De gemeente Druten behoort tot de top van Nederland wat betreft het scheiden van afval. Vergeleken met dorpen van gelijke omvang heeft Druten het minste restafval en het op één na beste scheidingspercentage.

Het college van B&W verwacht dat de resultaten nog verder zullen verbeteren, aangezien alle kernen in de gemeente sinds 1 oktober zijn overgeschakeld op het systeem van 'omgekeerd inzamelen'. Uit recent onderzoek van RTL Nieuws blijkt overigens dat het in veel gemeenten nog slecht gesteld is met het scheiden van afval.

De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks bijna 500 kilo aan huishoudelijk afval weg. Om het afval te beperken en recycling te bevorderen, heeft de overheid doelen gesteld voor 2020. Het streven is maximaal 100 kilo restafval per persoon. Momenteel voldoet slechts 10 procent van alle gemeenten in ons land aan de gestelde doelen. De gemeente Beuningen is met ingang van dit jaar begonnen met het 'omgekeerd inzamelen'. De inwoners moeten het restafval zelf naar ondergrondse containers brengen. Dat dwingt hen om het afval zo goed mogelijk te scheiden.