Wethouders Piet de Klein en Sjef van El
Wethouders Piet de Klein en Sjef van El Foto: John van Gelder

Beuningen en Druten gaan omgekeerd afval inzamelen

Algemeen

BEUNINGEN/DRUTEN - Vanaf 3 oktober sieren grijze containers met groene, oranje en blauwe deksels het straatbeeld van Druten. Samen met Beuningen start de gemeente met een nieuwe manier van afval scheiden. Doel in Druten is om het gemiddelde restafval per inwoner per jaar terug te schroeven van 69 naar 50 kilo. Voor Beuningen is een afname van 45 kilo het streven.

Afvalsoorten die als grondstof hergebruikt kunnen worden, zoals plastic+, gft-afval en oud papier, worden in de nieuwe vorm, die omgekeerd inzamelen heet, in drie nieuwe containers gescheiden. Dit afval wordt door Dar bij inwoners thuis opgehaald. De kleine hoeveelheid restafval die over blijft kunnen zij, 24 uur per dag gedurende 7 dagen per week, zelf wegbrengen naar een ondergrondse restafvalcontainer. Inwoners van Beuningen zijn al gewend aan de containers voor gft en papier en karton. Zij krijgen als aanvulling een Plastic+ container.

Succesvolle pilot
De gemeente Druten hield een succesvolle pilot met omgekeerd inzamelen in Afferden en Deest. '90% van de inwoners was daarover erg enthousiast', aldus de verantwoordelijke wethouder Sjef van Elk. Druten stapt in de nieuwe vorm af van het huidige bak/zaksysteem. 'Het nadeel van het traditionele systeem is dat veel afval, dat gerecycled kan worden, bij het restafval terecht komt', licht hij toe. 'Ervaringen in Afferden en Deest leren dat inwoners dankzij de nieuwe vorm van inzamelen nog slechts één keer per 5 weken een grijze zak restafval overhouden. Een aanzienlijke vermindering'

Bewustwording
'Omgekeerd inzamelen zorgt voor een betere afvalscheiding en draagt daarom op een positieve manier bij aan het milieu. Hoe beter huishoudelijk afval gescheiden wordt, hoe meer afval gebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe producten', vertelt wethouder Piet de Klein van Beuningen. 'Het is daarnaast een stukje bewustwording', voegt van Elk daar aan toe. 'Er kunnen namelijk meer afvalsoorten gebruikt worden voor grondstoffen dan gedacht.'

'Een voordeel van omgekeerd inzamelen voor inwoners is dat zij hun zakken naar de ondergrondse container kunnen brengen wanneer het hen uitkomt', aldus de Klein.