Afbeelding

Afvalinzameling West Maas en Waal ter discussie 

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - Afvalverzameling is momenteel onderwerp van discussie in de gemeente West Maas en Waal. Het college heeft de voorkeur uitgesproken om restafval te verzamelen in ondergrondse containers. De raad geeft op 23 februari haar voorkeur aan. Inwoners van de gemeente kunnen hun mening geven tijdens een rondetafelgesprek op 7 februari.

Hoewel scheiding van huishoudelijk afval in de gemeente West Maas en Waal al jaren op een redelijk hoog niveau lag, voldoet zij niet (meer) aan het landelijke doel. Dat doel is om in 2020 het restafval te beperken tot 75 kg per inwoner per jaar en in 2025 tot 30 kg. In 2015 lag dat aantal in West Maas en Waal nog op 116 kg.

Om in 2020 aan het gestelde doel te kunnen voldoen zijn twee situaties mogelijk. Enerzijds is er de mogelijkheid om het aanbieden van restafval aan te beperken, door een kleinere restafvalcontainer te introduceren en die minder vaak te legen. Inwoners krijgen dan een vierde container voor plastic verpakkingen, blik en drankenkartons. Een andere manier is om het restafval op afstand in te zamelen door middel van ondergrondse containers. Volgens die laatste mogelijkheid werken inmiddels ook de gemeenten Druten en Beuningen. Bewoners kunnen hun restafval dan wegbrengen naar een ondergrondse container. De (oude) restafvalcontainer wordt dan ingezet voor het inzamelen van plastic verpakkingen, blik en drankenkartons. Dus de zak voor het inzamelen van plastic en drankenkartons verdwijnt. De container(s) voor GFT (groente-, fruit- en tuinafval) en papier blijven in gebruik. Inwoners betalen een standaardtarief per keer dat zij gebruik maken van de brengcontainer voor restafval. Daarnaast is het mogelijk om in het buitengebied inwoners te laten kiezen tussen restafval in een ondergrondse brengcontainer doen of gebruik te maken een vierde container.

De besluitvorming
In het rondetafelgesprek van 7 februari wordt er een presentatie gehouden over de twee varianten. Op 23 februari geeft de raad haar voorkeur aan. Wethouder de Vree neemt deze voorkeur mee naar de vergadering van het algemeen bestuur van Avri op 9 maart. In deze vergadering geven tien gemeenten hun voorkeur aan. Vervolgens wordt een besluit genomen. Inwoners met vragen over deze procedure kunnen bellen of mailen met de griffie via tel. 14 0487 of e-mail: griffie@westmaasenwaal.nl.