V.l.n.r. Benno van Altena, Ruud van Kraaij, Irma van Woerkom, Gérard van Woerkom en Marc Ermers. Niet op de foto: Femke Eggink.
V.l.n.r. Benno van Altena, Ruud van Kraaij, Irma van Woerkom, Gérard van Woerkom en Marc Ermers. Niet op de foto: Femke Eggink.

Koningsdag Druten: nieuw concept en nieuw Oranjecomité

Algemeen

DRUTEN - Koningsdagviering 2016 in Druten speelde zich, zoals altijd, vooral af op de Markt. Het concept was ook, al jaren, hetzelfde: een kleedjesmarkt voor de jeugd, wat attracties van Scouting De Rietkampers en een podium waar wat te zien was. Het was tijdens die viering dat een aantal Drutenaren met organisatie-genen in het bloed dachten: 'Dat moet toch beter kunnen'.

Om een lang verhaal kort te maken: ze gingen brainstormen, vergaderen en regelen. Uiteindelijk was een nieuw, fris Oranjecomité het gevolg: Marc Ermers (voorzitter), bij menigeen bekend van zijn werk bij Scouting Druten, Benno van Altena (penningmeester) en de leden Gérard en Irma van Woerkom, Ruud van Kraaij en Femke Eggink.

Nieuw concept
Koningsdag 2017, op donderdag 27 april, gaat volgens een nieuw concept gevierd worden. Als men de vergunningen rond krijgt is er in de nacht van woensdag op donderdag in een grote tent op het Marktplein een Koningsnacht. De ochtend van Koningsdag start, lekker traditioneel, met het hijsen van de vlag en daarna een versierde fietsen-parade.

Vrije markt
Nieuw is dat er op de gehele Hogestraat een vrije markt gehouden zal worden, dus niet alleen een kleedjesmarkt voor de jeugd. Ook volwassenen kunnen spullen gaan verkopen. Drutenaren kunnen daarnaast hun kunsten vertonen op de Hogestraat. Gérard en Irma van Woerkom, ondernemers uit de Hogestraat, zijn nu al volop aan het lobby'en bij hun collega's om die dag alle winkels open te hebben.

Kruiwagenrace
Rond 11.00 uur start een Kruiwagenrace. Teams, bestaande uit een duo of uit een team van vier personen, leggen een parcours af door de Hogestraat, dat start ter hoogte van IJssalon Loef en eindigt bij de kerk. In dit traject zijn hindernissen gebouwd die met de kruiwagen genomen moeten worden. Er zal in diverse klassen gestreden worden om het hoogste haalbare; eeuwige roem, een wisselbeker en uiteraard een prijs.

Escaperoom
Op de Markt zijn tal van activiteiten. Scouting De Rietkampers heeft er een spannende escaperoom, er zijn diverse bouwwerken gerealiseerd en er worden kussengevechten gehouden. Daarnaast is er een podium waar muziek gemaakt wordt. Onder meer feestduo Happy Ouwer verzorgt een optreden. Op het plein bij Blokker kunnen verenigingen demonstraties geven. Hier komt tevens een horecavoorziening.

Voor meer informatie over Koningsdag 2017 in Druten, zie: www.koningsdagdruten.nl.

Door Piet Zeeuwen.