Afbeelding

Druten geteisterd door vernielingen aan auto's

Algemeen

DRUTEN - Inwoners van Druten worden al dagen geteisterd door vernielingen aan auto's. In de nacht van zondag 14 op maandag 15 augustus werden de eerste voertuigen het doelwit van vandalisme. De dagen erna steeg het aantal aangiftes van tien naar dertig. Afgelopen weekend was het weer raak. De teller staat inmiddels op vijftig vernielde auto's. 'In de dertig jaar dat ik werkzaam ben bij de politie heb ik nog nooit een reeks vernielingen op deze schaal meegemaakt', aldus wijkagent Brugt Peper.

'In de meeste gevallen gaat het om het lek prikken van één of meerdere banden, het vernielen van spiegels en het stukslaan van ruiten', aldus Peper. 'De vernielingen vinden voornamelijk plaats in het noordelijke deel van Druten en delen van Druten-Zuid en Puiflijk.' In de nacht van woensdag 17 op donderdag 18 augustus werd een dertienjarige jongen uit Druten aangehouden, die werd verdacht van betrokkenheid bij de vernielingen. Agenten zagen de jongen rond 02.00 uur gehurkt bij een geparkeerde auto zitten. Hij bleek een mes op zak te hebben. De jongen werd voor onderzoek en verhoor meegenomen naar het bureau. Donderdagmiddag werd hij overgedragen aan zijn ouders. Vanwege de leeftijd van de jongen mocht de politie hem niet langer vasthouden.

Onderzoek
Of de jongen in verband kan worden gebracht met de recente vernielingen is nog niet duidelijk. De politie heeft echter het sterke vermoeden dat het gaat om een groep jongeren en doet momenteel onderzoek naar de vernielingsgolf die Druten in zijn greep houdt. 'Er wordt extra gesurveilleerd in de avond- en nachturen, onder andere door onopvallende agenten in auto's en per fiets', vertelt de wijkagent. 'Daarnaast roepen wij burgers op om extra alert te zijn en ons te bellen bij verdachte situaties, ook bij twijfel.'

Tips
Op het internet wordt volop gespeculeerd over de achtergrond van de daders. Brugt vermoedt dat er mensen zijn die meer weten over de daders, maar dit niet met de politie durven delen. 'Deze mensen roepen we op om hun tips door te geven via Meld Misdaad Anoniem, via tel. 0800-7000. Zaak is dat we snel een einde maken aan het aanhoudende vandalisme.'

Whatsapp-groepen
Peper benadrukt het belang van burgerinitiatieven als Whatsapp-groepen.

'Wij juichen toe dat burgers zich verenigen in Whatsapp-groepen, waarin zij elkaar attent kunnen maken op verdachte situaties. De praktijk wijst uit dat deze vorm van buurtpreventie zijn vruchten afwerpt', besluit hij.