Henk Lamers in zijn beeldentuin.
Henk Lamers in zijn beeldentuin.

Van Pinokkio tot Elvis Presley

Algemeen

WEURT – De tuin van Henk Lamers is een creatief proces. De beste ideeën ontstaan vaak in de kleine uurtjes als hij zit te genieten van muziek uit de jaren zeventig. Vooral de Beatles en Elvis Presley inspireren hem. Een idee werkt hij het liefst meteen uit en daardoor kan het gebeuren dat Henk zijn bed pas opzoekt als de vogels ontwaken. De volgende dag pakt hij zijn brommer en gaat op zoek naar een bruikbaar beeld of ander materiaal voor zijn tuin.

Op een van zijn brommertochten door Maas en Waal vond Henk Lamers een mooi beeld. Hij nam het mee, knapte het op en zette het in zijn tuin. Daarna vonden Pinokkio, de Gelaarsde Kat, maar ook Elvis Presley, Laurel & Hardy en ruim 100 andere beelden de tuin van Henk. De oplettende kijker ziet tevens enkele planten en bloemen staan. 'Het is een kwestie van lef,' meent Henk, 'om een niet alledaagse tuin te ontwerpen.'

Goed in de verf
De beelden zitten goed in de verf en vormen een kleurrijk geheel. 'Dat komt omdat ik huisschilder ben geweest', vertelt Henk. 'In dat vak moest ik ook altijd verschillende kleuren met elkaar combineren.' Er staan stenen en houten beelden, zinken tonnen, een bietenmachine en verschillende kastjes. Voor meer effect zorgen verschillende spiegels.
Bril
Op de vraag hoe het toch komt dat veel beelden een bril moeten dragen, vertelt hij lachend dat hij hiervoor niet met de opticiën, maar met de feestwinkel in Beneden-Leeuwen zaken doet.
Veel bekijks
Henk is meerdere keren op televisie geweest, en vorig jaar toen de Vierdaagse langs zijn huis kwam had hij ook veel bekijks. Mensen bleven staan en maakten massaal foto's. 'Daar ben ik inmiddels aan gewend, er staat elke dag wel iemand met een fototoestel voor het huis', vertelt Henk. 'Er komen ook mensen aan de deur die in een vreemde taal vragen stellen. Dat vind ik wel lastig.'
Hij bruist na ruim twintig jaar nog van energie en enthousiasme om zijn beeldentuin mooier te maken. Daarbij is hij kritisch.

'Ik kan echt niet met elk willekeurig beeld of ander voorwerp iets doen. Alles wat ik gebruik moet helemaal bij mijn gevoel passen', besluit hij.

Door Elly Hagen