Stephanie Jansen (links) en Jolanda van Setten.
Stephanie Jansen (links) en Jolanda van Setten. Foto: John van Gelder

Jans&vanSetten: ‘Bij familieopstellingen gaat het om vóelen in plaats van dénken’

Zaken

DRUTEN - Ben je te moe om voor jezelf te zorgen, heb je geen energie om leuke dingen te doen met je gezin, raak je altijd verzeild in conflicten, of loop je voortdurend tegen dezelfde problemen aan? Een familieopstelling kan je helpen de oorzaak te achterhalen en daarmee een oplossing te bieden. 

Jolanda van Setten en Stephanie Jansen, beiden gespecialiseerd in coaching en begeleiding van medewerkers in de zorg, houden zich sinds vijftien jaar bezig met systemisch werk. Sinds vier jaar doen zij dat gezamenlijk, onder de naam Jans&vanSetten. 

‘Familieopstellingen gaan uit van de visie dat je als mens niet alleen staat, maar altijd een onderdeel bent van een systeem, en dat je patronen meeneemt vanuit het verleden. Niet alleen vanuit jouw verleden, maar ook van wat zich in generaties daarvoor heeft afgespeeld’, aldus Stephanie. ‘Er zijn patronen die onbewust van generatie op generatie worden doorgegeven, en die jou belasten.’

Om erachter te komen wat in een systeem aandacht vraagt, en waar de blokkades van iemand mee te maken hebben, brengt de cliënt tijdens een individuele sessie zijn of haar familie in kaart. ‘Dit doen wij middels het maken van een genogram’, legt Jolanda uit. ‘Van daaruit wordt duidelijk welke (zich herhalende) thema’s er binnen een familie spelen en welke plek eenieder binnen het systeem heeft. Wij begeleiden dit proces door vragen te stellen, en je stil te laten staan bij wat er in je lijf gebeurt als je iets vertelt. Onze werkwijze is er voornamelijk op gericht om het hoofd (je gedachten) en het lichaam (gevoelens/sensaties) verbinding met elkaar te laten maken. Juist door daar bewust bij stil te staan, openbaren zich vergeten zaken en onzichtbare patronen. Als je die onder ogen kunt zien, of liever gezegd kunt doorvóelen, dan wordt het leven écht een stuk lichter en kun je ingesleten patronen voorgoed doorbreken.’ Is het dan zo eenvoudig? ‘Het is nu eenmaal zo dat je lichaam je veel meer vertelt dan je hoofd kan bedenken’, vervolgt Stephanie. ‘Jolanda en ik zijn puur de instrumenten om er contact mee te maken.’

Gecertificeerd
Jans&vanSetten is aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Stephanie heeft haar praktijk in Druten, Jolanda werkt vanuit Groesbeek. De twee verzorgen allebei zowel individuele coaching als familieopstellingen. Ook een eendaagse workshop behoort tot de mogelijkheden. Systemisch werk wordt in veel gevallen vergoed vanuit het vitaliteitsbudget. Ook is er mogelijk een vergoeding vanuit een aanvullende verzekering.

Mensen die interesse hebben in een familieopstelling, of willen weten wat een traject of workshop inhoudt, zijn van harte welkom voor een vrijblijvend intake gesprek. Neem hiervoor contact op per mail via info@jansenvansetten.nl. Meer informatie: www.jansenvansetten.nl.