Green Road Equipment en VBI Weurt
Green Road Equipment en VBI Weurt Foto: Chrisje Staal

VBI Weurt wint circulaire awards regio Rijk van Nijmegen

10 nov, 12:33 Zaken

NIJMEGEN - VBI Weurt en Green Road Equipment winnen circulaire awards regio Rijk van Nijmegen

Tijdens de feestelijke uitreiking van de RvN@ circulaire awards heeft VBI Weurt De Cirkel 2022 voor hun isolatiemateriaal van oud piepschuim gewonnen. De Startup Cirkel ging naar Green Road Equipment uit Mook dat emissieloos elektrisch materieel voor de infrasector maakt.

De winnaars zijn bekendgemaakt tijdens de drukbezochte finale op het Yuverta mbo Nijmegen. In totaal moest de jury onder leiding van hoogleraar duurzaam ondernemen Jan Jonker, de overgebleven finalisten beoordelen op hun impact in het terugdringen van het gebruik van grondstoffen. De Cirkel prijzen zijn een initiatief van de RvN@ Circulaire Raad regio Rijk van Nijmegen.

Circulair isolatiemateriaal
De Cirkel 2022 winnaar VBI Weurt haalt piepschuim op en maakt er isolatiemateriaal van voor de bouw. Piepschuim wordt gemaakt van aardolie en wordt vooral gebruikt als verpakkingsmateriaal dat uiteindelijk in de verbrandingsoven belandt. “Met enthousiasme en doorzettingsvermogen werken deze mensen aan hun doel om van afval weer grondstof te maken. En dat is in het hele bedrijf doorgevoerd. Overal ziet het er spik en span uit, want alles wat op de grond belandt wordt opgeveegd en weer gescheiden. Het hele bedrijf ademt circulariteit. “ luidde het oordeel van de jury.

De meest circulaire startup
De Startup Cirkel, die dit jaar voor het eerst is uitgereikt, ging naar Green Road Equipment uit Mook. Deze startup houdt zich bezig met de ontwikkeling van emissieloos materieel voor bouw en het onderhoud van de infrastructuur. De jury oordeelde enthousiast “Ze maken van oude machines weer nieuwe machines en verdubbelen daarmee de levensduur. Ze besparen grondstoffen en creëren de overgang van fossiele brandstof naar emissieloos werken.”

Oude en nieuwe economie
De jury van de RvN@ circulaire awards voegde toe “Bij de winnaars van de Cirkel 2022 en de Startup Cirkel ontmoeten de oude en de nieuwe economie elkaar. De jury realiseert zich dat we de transitie naar een circulaire economie niet kunnen maken zonder de bedrijven die een nieuwe economie op gang brengen, maar we hebben ook heel hard de bedrijven uit de “oude” economie nodig. De winnaars van deze circulaire awards dragen hun steentje bij aan de transitie in zo’n oude economie.”

Overige finalisten
De andere twee finalisten voor De Cirkel 2022 waren Bamboologic, die de toepassing van bamboe stimuleren en Stichting Vierdaagsefeesten dat de circulaire beker dit jaar succesvol introduceerde. In de categorie startups grepen Gelukkige Groentes, met regionale ecologisch geteelde groentes, en Sustainables, met het hergebruik van laboratoriummaterialen, net naast de award.

Digitale krant