Pieter Oosterhout en Gea Offerein in hun wijngaard.
Pieter Oosterhout en Gea Offerein in hun wijngaard. Foto: Ger Loeffen

Een fris fruitige Pinot Blanc uit Weurt

26 aug, 15:22 Zaken

Ze zijn hier ver te zoeken in Weurt; de kastelen die zo kenmerkend zijn voor de Franse Loire-streek. Hier heerst ook niet het karakteristieke microklimaat van de Bourgogne. Zo is ook het glooiend landschap van de Duitse Elzas hier ver weg. En toch zullen hier over twee jaar de eerste druiven worden geoogst voor een fris fruitige Pinot Planc. Met een klein zuurtje.

Pieter Oosterhout en Gea Offerein runnen een bekend architectenbureau in Beuningen. Daarnaast zetten beiden zich op allerlei gebieden in voor de samenleving in Beuningen en omgeving. Maar dan nog is er vrije tijd om je te ontspannen. ‘In de tijd dat corona ons overviel, konden we niet naar ons geliefde vakantieland Frankrijk’, vertelt Pieter, ‘dus gingen Gea en ik op zoek naar iets anders. Iets waar we beiden plezier in hadden en interesse. En dat is wijn.’

Aanplant en oogsten
In 2021 is het paar gestart met de aanplant van het perceel aan de Van Heemstraweg in Weurt. Pieter: ‘Het perceel is 7000 vierkante meter groot. Gea wilde graag fruitbomen planten. Toen we daar met een glas wijn over aan het nadenken waren, kwam onze oude wens naar boven: een wijngaard. We hebben ons eerst goed verdiept hierin en wijncursussen gevolgd. Uiteindelijk hebben we besloten om de helft aan te planten met hazelnoten, peren en walnoten. Op de andere helft hebben we diverse druivenrassen aangeplant. Zo staan er overwegend witte rassen. Die kunnen wat beter tegen het wat koudere klimaat. Maar doordat het klimaat verandert, is Nederland steeds meer rijp voor druiventeelt. Zo hebben we Rieslingstokken, Chardonnay, Pinot Gris en een mooie Auxerois Pinot blanc. Het is een kruising die het goed doet in ons klimaat. Daar verwachten we veel van.’
‘Als experiment hebben we ook een Pinot Noir geplant. Een heel mooie druif die wat meer zon kan gebruiken. Over een paar jaar kunnen we pas zien welk ras het best gedijt.’
Gea: ‘Volgend jaar zullen de eerste druiven te zien zijn. Maar of er dan al geplukt wordt, is maar zeer de vraag. De energie moet in de eerste jaren vooral in de planten gaan zitten en niet in de vruchten. Na het derde jaar kunnen we pas oogsten. Pieter vult aan: ‘We hebben nu 1200 stokken geplant en we schatten gemiddeld anderhalve fles per stok te kunnen oogsten.’

Duivelswaai
Welke naam er op het etiket komt, weten we nog niet. Maar een verwijzing naar de buurt zou erg mooi zijn, zoals Duivelswaai. Misschien wordt het zoiets.’

Door Ger Loeffen


!
Digitale krant