Logo demaasenwaler.nl
William Oomen en medewerkers van Perfect van Wamel.
William Oomen en medewerkers van Perfect van Wamel. (Foto: August Swietkowiak)

Perfect Van Wamel viert vijfenzeventigjarig bestaan

  Zaken

BENEDEN-LEEUWEN - Vrijdag 17 en zaterdag 18 juni viert Perfect van Wamel het 75-jarig jubileum.

Het begon allemaal zo klein, in 1947 met dorpssmid Van Wamel, en is nu wereldwijd, maar nog lang niet afgelopen: Perfect Van Wamel in Beneden-Leeuwen viert het 75-jarig bestaan en de markt vraagt om vernieuwing.

Het kleine is nog steeds zichtbaar aan de Energieweg 1, want de bezoeker parkeert de auto aan de Freek van Wamelweg, en komt ook in het bedrijf straatnamen tegen die Google Maps niet, maar de geheugens van de werknemers wél hebben gehaald. Ga je met pensioen, krijg je een straatnaam.

Directeur William Oomen noemt het lokale gemoedelijke een ‘contradictie van hier tot Tokio’, want de machines gaan dan wel niet naar Japan, maar in New York wordt wel fruit gesorteerd door het kenmerkende oranje van Perfect.
Perfect Van Wamel heeft een ruim assortiment aan bijvoorbeeld klepelmaaiers, cirkelmaaiers en sorteermachines voor groente en fruit. De machines worden in Beneden-Leeuwen ontworpen en gemaakt. Ze gaan naar fruittelers, loonwerkers, melkveehouders, groenvoorzieners en overheidsinstanties.

Reputatie
Perfect Van Wamel heeft een reputatie opgebouwd van kwaliteit en betrouwbaarheid. Meer dan honderd mensen werken op de 14.000 vierkante meter van Van Wamel. Veel werknemers werken al lang in het familiebedrijf, maar net als bij de klanten waar de noodzaak tot vernieuwing nodig is, speelt Perfect daar ook op in. Bij het telen van fruit moet het gebruik van bestrijdingsmiddelen worden verminderd. Perfect heeft hiervoor een mechanische onkruidbestrijder ontwikkeld.

Verandering
Oomen: ‘We zitten volop in de verandering. Als je groter wordt moeten de medewerkers meegroeien. Er komen nieuwe machines, nieuwe technieken, andere productieprocessen. Soms investeer je in mensen, soms in robots, en automatisering kan ook voor meer werkgelegenheid zorgen.’

Het motto van Oomen is ‘medewerkers en innovatie’. Als je een stip op de horizon hebt is het zaak om in kleine stapjes daadwerkelijk die kant op te gaan. ‘Dat vraagt verandering. Mijn ervaring is dat mensen wel wíllen veranderen, maar ze moeten wel weten waaróm het anders moet.’ 

Jubileum 
Het jubileum staat in het teken van demonstreren van nieuwe producten en de Perfect van Wamel-organisatie. Op vrijdag 17 en zaterdag 18 juni staan de deuren open voor klanten, dealers en belangstellenden, respectievelijk van 10.00 tot 18.00 uur en 10.00 tot 14.00 uur. Voor de fruitteelt zijn er die vrijdag kennissessies. Aanmelden kan per mail via: 75jaar@vanwamel.nl..

Door Gerrit Jan Riedstra

Meer berichten