Lunchroom & cafetaria 't Bakhuus
Lunchroom & cafetaria 't Bakhuus Foto: John van Gelder

Bakhuus breidt uit met vestiging aan Zandstraat

Zaken

BENEDEN-LEEUWEN - Bakhuus ‘t Akkertje is inmiddels een begrip in Beneden-Leeuwen en omstreken. In december opende de cafetaria een nieuwe vestiging aan de Zandstraat; Bakhuus Goodies. Net als in Bakhuus ‘t Akkertje wordt op deze locatie een breed assortiment aangeboden, met zowel friet, snacks en hamburgermenu’s als belegde broodjes, uitsmijters en maaltijdsalades.

Eigenaar van de twee vestigingen is Lanny Xu, 38 jaar en ondernemer in hart en nieren. ‘Op zestienjarige leeftijd ben ik vanuit China naar Nederland gekomen. In China had ik destijds niet veel hoop op een goede toekomst. Op één baan solliciteren wel honderdduizend mensen. In Nederland zijn dat er misschien duizend. Dat was voor mij de reden om naar het Westen te komen. Toen ik naar Nederland kwam, ben ik eerst de taal gaan leren. Ik werd twintig en nam een Chinees restaurant over. Dit heb ik enkele jaren gedaan en in februari 2019 heb ik ‘t Akkertje overgenomen.’ Lanny is een optimistische man die bij een tegenvaller niet bij de pakken neer gaat zitten. ‘t Akkertje brandde af in februari 2020. Het moest opnieuw opgebouwd worden. Tien maanden later konden eindelijk de deuren weer open, maar het werd hem niet makkelijk gemaakt door het coronavirus. Een jaar later opent Lanny de deuren van het nieuwe Bakhuus in de Zandstraat. ‘Het leven is erg kort’, vertelt Lanny. ‘We kunnen er beter maar van genieten. Elk moment kan het gebeurd zijn. Er zijn altijd tegenslagen. Is het een achter de rug, dan dient zich het volgende weer aan. Je kunt het leven maar beter accepteren zoals het gaat.’

Lanny Xu heeft weinig vrije tijd en werkt zeven dagen in de week. Zijn vrouw werkt ook mee in het bedrijf. Als hij straks de pensioenleeftijd bereikt, wil Lanny graag terugkeren naar China: ‘Het oude gezegde luidt dat wij, mensen, als bomen zijn. Je groeit op, vecht in het jonge leven en wanneer je ouder wordt en de bladeren gaan vallen, keer je terug naar je geboortegrond. Zo zal ik later weer teruggaan naar Wenzhu. Maar voordat het zover is, wil ik graag in Maas en Waal een fastfood restaurant opzetten. In de buurt zit dat niet. En het zou jammer zijn dat deze mooie locatie niet gebruikt zou worden.’

Door Hanneke de Vries