Tonnie Janssen (m) met zijn team.
Tonnie Janssen (m) met zijn team. Foto: John van Gelder

Veertigjarig jubileum Tonnie Janssen

Zaken

AFFERDEN - ‘Ik hoef er niet rijk mee te worden, als ik maar schik heb. Het is hier altijd goed.’ Een tevreden man, Tonnie Janssen, en vooral heel erg gedreven. De slager en eigenaar van de Afferdense supermarkt is elke ochtend om vijf uur aanwezig. Dat moet je er voor over hebben. 

‘Het is je kindje’, zegt hij dan ook. Kinderen worden volwassen en zelfstandig, na veertig jaar heeft de supermarkt evenwel nog steeds de dagelijkse aandacht nodig, maar dat vindt Janssen niet erg. Integendeel. Als een of andere medische vinding er voor zou kunnen zorgen dat hij nog eens veertig jaar aan dit jubileum vast zou kunnen knopen zou hij daar zonder aarzelen voor onder het mes gaan.

Gradje Geurts
Het begon vier decennia geleden met de slagerij. Met zijn vrouw Wilma begon hij de slagerij in het pand van Gradje Geurts, aan de Koningstraat 33 in Afferden. In 2011 was de supermarkt zoals de huidige bezoeker deze kent een feit. Ook aan het roer Patries, eigenlijk Patricia, de dochter van Tonnie.

Naast de verkoop van brood en banket van bakkerij Geert Vonk uit Druten werkt de supermarkt samen met Jan Willem Tijssen uit Puiflijk.

Hechte club
Klein begonnen heeft Tonnie nu een personeelsbestand van negen mensen. Een hele hechte club, zegt hij met veel voldoening. Patries: ‘Straks komt de kerstdrukte er weer aan, en dan komen er zo mensen die hier vroeger hebben gewerkt uit eigen beweging de handen uit de mouwen steken. Dat doet goed.’ Daar moet je als werkgever natuurlijk ook iets voor doen. ‘Een nieuw meisje kwam hier op haar eerste dag met een broodtrommeltje aangezet. Ik zei ‘dat is de laatste keer hé. We eten hier elke middag samen en je hoeft zelf niets mee te nemen’.’

Opvolger gezocht
Het stokje zal een keer moeten worden doorgegeven aan een ondernemer die de supermarkt voor Afferden gaat bestieren. Een slager moet het worden, vindt de ambachtsman, want de kwaliteit van het vlees moet gegarandeerd blijven. De supermarkt blijft niet in de familie, maar Patries moet haar vader iets meer dan een duwtje geven om tot actie over te gaan in die richting. Het is een moeilijke beslissing.

Door Gerrit Jan Riedstra