Jelle en Esther Thomassen.
Jelle en Esther Thomassen. Foto: John van Gelder

Nooit getwijfeld: bakker worden!

3 nov, 11:00 Zaken

BENEDEN-LEEUWEN - Hij heeft er nooit aan getwijfeld: bakker worden, dat was het. Jelle Thomassen doorstond ‘beproevingen’ als niet gaan stappen met je vrienden in het weekeinde en erg vroeg opstaan. Het maakte niet uit: bakker en niets anders. Gelukkig trof hij Esther Thomassen-Daanen, die ook geen bedenkingen had toen bakker Martin Bom de zaak aan de Zandstraat in Beneden-Leeuwen wilde overdragen.

Nu zijn ze vijf jaar verder en erg gelukkig met hun keuze. Het is nog steeds erg vroeg, om half twee gaat de wekker. De banketbakster en twee andere bakkers komen om vijf uur de gelederen versterken. De dames in de winkel mogen later opstaan. 

Trots

Echte Bakker Thomassen is in de afgelopen vijf jaar uitgebreid van tien naar twaalf personeelsleden. Sindsdien behoorden ze tweemaal bij de top twintig van Echte Bakkers van Nederland en daar is het echtpaar trots op.

Regelmatig is er controle en komt een beroepsmatig kritische klant bijvoorbeeld krentenbollen en twee halfjes in de winkel kopen. Jelle: ‘Het is een heel erg creatief beroep. Niet alleen proberen we steeds nieuwe dingen met brood, we springen ook in op de actualiteit. We kunnen ons assortiment elke dag veranderen als we dat zouden willen. We vinden het als team leuk om samen iets te verzinnen als bijvoorbeeld Max Verstappen heeft gewonnen.’ Esther: ‘Als we een keer een weekendje weg zijn en we zien iets bij een andere bakker dat we leuk vinden proberen we dat ook, of een variatie daarop.’

Appelflap

‘Als iets aanslaat blijft het in het assortiment.’ Heilig in bakkerij Thomassen is de specialiteit: de appelflap. 

Sinds de eerste bakker in het pand aan de Zandstraat voor de ovens stond in 1993 is het recept onveranderd gebleven. 

De grootste uitdaging is om lekkernijen voor de jongere generatie te maken. Ook organisatorisch blijft het bakkersechtpaar vernieuwen. Gingen bestellingen voorheen via de telefoon, dat kan nu via de whatsapp-service en de webshop. Zie ook: thomassen.echtebakker.nl.

Door Gerrit Jan Riedstra

!
Digitale krant