Een bezoek aan de kerstshow van GroenRijk is ook dit jaar weer een beleving.
Een bezoek aan de kerstshow van GroenRijk is ook dit jaar weer een beleving. Lembo Foto

Tradities en trends bij GroenRijk

Zaken

BENEDEN-LEEUWEN - Ondanks dat de Sint pas net in het land is, is tuincentrum GroenRijk Beneden-Leeuwen al sinds oktober bezig met hun kerstshow. Tot aan de kerst is deze schitterende kerstshow geopend, om inspiratie op te doen en de sfeer te proeven.

Hoewel de kerstshow ieder jaar terugkeert, probeert GroenRijk zich ieder jaar te vernieuwen en mee te gaan met de trends. De kerstboom is natuurlijk een terugkerend iets, maar wel vindt er een verandering plaats in het type boom. 'Tegenwoordig zijn er steeds meer Nordman kerstbomen in plaats van fijnsparren of blauwsparren', vertelt eigenaar John Cobussen. 'Ook worden er veel kunstkerstbomen verkocht, ondanks het feit dat er veel mensen zijn die de echte boom in huis willen halen.' De aankleding van de kerstboom gaat eveneens met zijn tijd mee. Zo zijn de LED-lichten een stuk zachter geworden en kun je ze ook dimmen. 'Hiermee zijn ze energiezuiniger en ook zijn er geen problemen met kapotte lichtjes.'
Wanneer je door de show loopt, zijn er verschillende bomen te zien met verschillende soorten aankleding. Zo biedt GroenRijk het traditionele rood en zilver, maar ook heeft ze een breed assortiment voor de moderne mens. 'Tegenwoordig zijn het veel natuurtinten die we zien, en ook het winters thema met zilver en blauw blijft hip.' Aan deze twee kleuren is dit jaar lila toegevoegd om meer warmte te creëren. Bij gebrek aan ruimte hebben de medewerkers van het tuincentrum andere oplossingen. Zo maken zij kant en klare arrangementen om mee te nemen of zelf te maken. 'Denk hierbij aan een traditioneel kerststuk, opgemaakte glazen en dienbladen of stolpen met verlichting.'
Naast traditionele en moderne kerstballen zijn ook de lichthuisjes er naar ieders voorkeuren, en voor meerdere generaties. Elk jaar komen er nieuwe items bij, zodat echte hobbyisten hun verzameling kunnen aanvullen. Nieuw zijn de lichthuisjes in Efteling thema. 'Deze zouden zelfs het hele jaar kunnen blijven staan.' De lichthuisjes beginnen de vervanging te vormen van de traditionele kerststal die tegenwoordig steeds minder in huis wordt gehaald.

Beste kerstshow
Een leuk feit is dat GroenRijk Beneden-Leeuwen meedingt in de verkiezing van beste kerstshow van Nederland. Er is zowel een publieksprijs als een juryprijs. Stemmen kan via: www.bestekerstshow.nl.

Door Inge Arissen