Maarten Kocken van keurslager Lemmers door Maarten.
Maarten Kocken van keurslager Lemmers door Maarten. Foto: John van Gelder

Lemmers: verleden heb je, toekomst moet je maken

Zaken

BENEDEN-LEEUWEN - Maarten Kocken (32) nam Slagerij Lemmers in 2014 definitief over. Wie had dat toen ie 13 jaar was verwacht toen hij de eerste schreden als afwashulpje in de zaak van André Lemmers zette? En nu, net drie jaar na die definitieve overname, is de jonge ondernemer genomineerd voor de Rabo Talent Award. Als je met Maarten door zijn bedrijf loopt en hem er zeer enthousiast over hoort praten en uitleggen, zie je en merk je dat de voordracht voor deze ambitieuze prijs zeer terecht is.

Toen hij 13 was werd slagerij Lemmers gekozen als beste slager van Oost-Nederland. Lemmers gaf toen als dank een leuk flesje wijn aan klanten, zakenrelaties, vrienden en bekenden. Met zijn buurmeisje, van wie de vader worstenmaker was bij Lemmers, kreeg Maarten het baantje om op al die flessen een bedanketiketje te plakken. Dat was dus z'n allereerste werk bij de slager.

Via het vmbo op Pax Christi, SVO (Slagers Vak Onderwijs) in Ede, later in Wageningen haalde hij het diploma manager detailhandel in het slagersvak. Hij was 25, werkte al een hele tijd bij Lemmers toen André hem vroeg of een overname van diens zaak iets voor hem was. Via een drie jarige V.O.F. groeiden beiden naar de overname toe. André coachte Maarten op de achtergrond en in 2014 volgde dus de definitieve overname. Kocken: " Ik heb mijn eigen vader en moeder en André noem ik mijn slager-vader".

De naam bleef 'Lemmers', maar op het logo staat wel 'Lemmers…door Maarten'. De ruim 100-jarige slagerij is een begrip in Leeuwen en omstreken. Met Kocken aan de leiding en met 16 personeelsleden is het bedrijf gespecialiseerd in kant-en-klare maaltijden en heeft het een hele goeie worstmakerij. Maarten gebruikt bij voorkeur ingrediënten en vlees uit Maas en Waal: groenten van Johny van Well uit Dreumel, rauwkost van versspecialist Tijssen uit Puiflijk en rundvlees van veehouderij Ad Lam uit Horssen.

Webshop
In het begin van dit jaar werd de zaak totaal verbouwd tot wat het nu is: een prachtige moderne slagerij die met recht het Keurslagers-etiket draagt. En Kocken gaat met de tijd mee. Je kunt nu zelfs naar z'n webshop en daar vlees bestellen. Maar omdat Maarten werkt met verse producten vraagt hij wel uw bestelling tijdig te plaatsen.

Door Piet Zeeuwen