Mandenmakers.
Mandenmakers. Foto: Heemkundevereniging Leeuwen

Belang van hout in Boven-Leeuwen en Beneden-Leeuwen

BENEDEN-LEEUWEN - De Heemkundevereniging Leeuwen werkt aan het samenstellen van een publicatie (boekje) over de geschiedenis en het belang van hout in de economische ontwikkeling van Boven-Leeuwen en Beneden-Leeuwen.

Het project is onderdeel van het vijftienjarig bestaan van de vereniging en draagt bij aan de missie om het cultureel erfgoed van Beneden-Leeuwen in kaart te brengen en te bewaren. De vereniging wil middels het boekje laten zien hoe belangrijk hout was voor de werkgelegenheid in de Leeuwense gemeenschap.

Van huizen tot klompen

'Hout was vroeger onmisbaar in Leeuwen', vertelt voorzitter Jan van Gelder. 'De zagerijen leverden het hout voor de bouw van huizen en boerderijen, later voor de scheepswerven (rond 1600), maar natuurlijk ook voor brandhout. Hierop volgend de klompenmakers, mandenmakers, hoepelmakerijen en meubelfabrieken.'

'De aanwezigheid van houtvlotten op de Waal, houtzaagmolens en diverse houthandelaren zorgden voor de aanvoer. Zo ontstond de meubelindustrie na het verdwijnen van de houten scheepswerven in het begin van de twintigste eeuw. Veel scheepstimmerlieden vonden in die tijd werk in de meubelmakerijen, die uitgroeiden tot belangrijke werkgevers in de dorpen.'

Verhalen verzamelen

De Heemkundevereniging is op zoek naar persoonlijke verhalen over de houtwerven, meubelindustrie, klompenmakerijen en mandenvlechters in de dorpen. De vereniging wil deze verhalen verzamelen en vastleggen om een compleet beeld te krijgen van de opkomst en ondergang van deze belangrijke plaatselijke industrieën. De vereniging is vooral op zoek naar verhalen van oud-werknemers, maar ook van anderen die betrokken waren bij de meubelindustrie, zoals leveranciers, verkopers of familieleden. 

'De meubelindustrie is nauw verweven met de identiteit van Leeuwen', legt Jan van Gelder uit. 'Veel mensen in de dorpen hadden er direct of indirect mee te maken. We hopen dat we door het ophalen van hun verhalen een mooi historisch beeld kunnen schetsen van deze periode.'

Vrijwilligers

Het onderzoek en de uitwerking wordt uitgevoerd door een groep enthousiaste vrijwilligers van de vereniging. Zij duiken in archieven om zoveel mogelijk informatie boven water te krijgen.

Oproep

Wie verhalen, foto's of ander materiaal over de meubelindustrie wil delen, kan contact opnemen met Leo Lemmers, secretaris van de Heemkundevereniging Leeuwen, Brouwerstraat 7a, Beneden-Leeuwen, e-mail: lemkadt@outlook.com.