Afbeelding
Foto: Archief werkgroep Watersnood26

Herdenking Watersnood 1926

MAAS EN WAAL - Op oudejaarsdag 1925 brak de Maasdijk door tussen Overasselt en Nederasselt. Dit had enorme gevolgen voor het Land van Maas en Waal, want bij de start van 1926 stond bijna de hele streek onder water. Daarbij kwam ook een flinke vorstperiode met ijzige wind. In 2026 zal deze ramp, 100 jaar na dato, worden herdacht. De manier waarop, daar kunnen inwoners over meedenken.

Deze ramp, waarbij veel Maas en Walers hun huis verloren, is door Huub van Heijningen beschreven in zijn boek 'Wee de vergetenen'. In het boek bespreekt hij ook hoe de centrale overheid na de ramp haar verantwoordelijkheid voor veel getroffenen negeerde.
Enkele jaren geleden kreeg een kleine werkgroep het idee om de ramp in het jaar 2026 te herdenken. Deze werkgroep is onderdeel van de Historische Vereniging Tweestromenland en in 2023 uitgebreid zodat uit iedere gemeente een vrijwilliger is vertegenwoordigd. Daarmee is het uitgegroeid tot een regionaal initiatief. Wijchen wordt vertegenwoordigd door Paul Loermans (voorzitter) en Leo van Stippent, Overasselt door Annette Mengede, Balgoij door Piet van Erp en Ruud van Haren, Ewijk door Geert Hendriks, Druten door Sjef van Elk en Beneden-Leeuwen door Wijnand Eissens.
De werkgroep zet zich in om alle initiatieven die in 2026 worden georganiseerd ter herdenking van de watersnood te verbinden. Bijvoorbeeld door fiets- en wandelroutes langs herdenkingspunten en evenementen te organiseren. Verder zet de werkgroep zich ook in om subsidies te werven om de initiatieven mogelijk te maken. Inmiddels is gesproken met diverse overheden, zoals alle vijf betrokken gemeenten, Waterschap Rivierenland, Rijkswaterstaat en de Provincie Gelderland. En verder met de Heemkundeverenigingen, leefbaarheidsgroepen, bibliotheken, musea en de bureaus voor toerisme (RBT's). Zonder uitzondering spreken zij hun steun voor dit project uit.
De werkgroep is op zoek naar inwoners met ideeën voor de herdenking. Dit kunnen blijvende, tastbare of tijdelijke acties zijn, zoals een tentoonstelling of een voorstelling met liedjes. Daarnaast zijn er ongetwijfeld veel verhalen, anekdotes en foto's uit die tijd overgeleverd. Ook hiervoor houdt de werkgroep zich aanbevolen. Tips, ideeën, verhalen en foto's zijn welkom via: info@watersnood26.nl.

Neem voor meer informatie contact op met Paul Loermans via tel. 06-20 40 71 93.