Maurice en Manuela Oude Tijdhof.
Maurice en Manuela Oude Tijdhof. Eigen foto

Waarom verlaten Limburgers hun geboortegrond om in Maas & Waal te gaan wonen?

Wonen waar men er voor elkaar is

Door René den Biesen

Het is een gure winterdag als we in Afferden aan de keukentafel zitten met het echtpaar Oude Tijdhof. Ze worden begin jaren zeventig geboren. Maurice op een steenworp afstand van de Maas in Elsloo en Manuela in het nabijgelegen Stein. Ze ontmoeten elkaar tijdens een bijbaantje in een supermarkt in Beek. 'Man wordt verliefd op het kassameisje' zou de kop boven dit verhaal kunnen zijn. 

Tijdens hun beider studies besluiten ze in Geleen, vlakbij station Oost, te gaan samenwonen. Maurice weet dat hij na zijn studie aan de TU in Eindhoven een baan in de chipindustrie wil vinden. Noordelijk verhuizen is dus een must. Manuela wil mee, maar wil zeker niet naar de Randstad. Ze trouwen kort daarna. Maurice wordt dan als kostwinnaar bestempeld, zodat hij niet 'soldaatje' hoeft te gaan spelen. 

Ze komen eerst in Nijmegen terecht. De stad is te groot, te druk en mede omdat Maurice een baan vindt in Den Bosch wordt gezocht naar een huis in het Land van Maas en Waal. Ze zoeken de rust, de warmte van een dorp. Na een paar jaar in Druten te hebben gewoond, waar zoon Rick wordt geboren, blijkt Afferden te bieden wat ze zoeken. Het gezin wordt uitgebreid met dochter Daniek en woont hier reeds twee decennia. 

Het leven is goed. Al snel, zo vertelt Manuela, is 'ons Maurice' bij van alles en nog wat betrokken. Ze zijn - hoe kan het ook anders - actief tijdens Carnaval, waar Maurice in de beginjaren bekend was als 'het Konijn'. Daarnaast zijn ze zestien jaar in de weer geweest bij de huttenbouw. Overige activiteiten zouden nog een complete alinea kunnen vullen. 

Afferden is hun dorp. Als er iets te doen is, zijn ze er vaak bij. Manuela laat zich zelfs niet tegenhouden als ze tijdelijk in een rolstoel zit. De buurt is zeer hecht, de gemeenschapszin is hoog. Ze werkt bij 's Heeren Loo in Druten, maar heeft ook in Geldermalsen en Tiel gewerkt. Ze ziet duidelijke verschillen in wonen in een dorp. Heimwee heeft ze in de beginjaren kort gehad. Echter, waar ze nu wonen voelt als thuis. Behalve een mooie vakantie naar Japan of de Verenigde Staten willen ze nooit meer weg.