In 2023 was de publiekstrekker 'De Vliegende Hollander'.
In 2023 was de publiekstrekker 'De Vliegende Hollander'. Foto: Reinier Jansen

Koningsschieten laat Puiflijks schutterijverleden herleven

Uit

PUIFLIJK - Na een aantal jaren races in verschillende thema’s te hebben georganiseerd, gooit stichting Oranjecomité Puiflijk het dit jaar over een heel andere boeg. Tijdens de aanstaande Koningsdagviering is een nieuwe publiekstrekker het slotstuk van het programma. Het zogenoemde ‘Koningsschieten’ laat het Puiflijks schutterijverleden herleven.

Het Koningsschieten is een activiteit die reeds jarenlang een geliefd dorpsspektakel vormt in onder andere het oosten van ons land. Op een hoogte van circa twaalf meter wordt een houten vogel in een metalen bak – de kogelvanger – geplaatst. De Oude Toren, die speciaal voor de gelegenheid op schaal wordt nagemaakt, vormt het decor.

Schutterskoning of -koningin

Beurtelings mogen alle deelnemers een schot wagen op de vogel. Dat schieten gaat volgens een vaste volgorde: eerst dient de kop van de vogel eraf geschoten te worden. Daarna beide vleugels. Ten slotte gaat het erom wie het resterende deel van de vogel eraf schiet.

Degene die dat lukt, wordt voor één jaar tot schutterskoning of -koningin gekroond. Uiteraard wordt zijn of haar partner hierin niet vergeten. Zij vormen uiteindelijk het Koningspaar van Koningsschieten 2024; een bekroning die natuurlijk gepaard zal gaan met het nodige ceremoniële eervertoon.

De nieuwe middagactiviteit van Koningsdag in Puiflijk, die volgens de organisatie een subtiele knipoog vormt naar de voormalige Puiflijkse schutterij Eendracht, is geschikt voor iedereen vanaf 16 jaar. Eenieder neemt individueel deel, maar bij inschrijving kan men aangeven of een (carnavals)groep, buurtvereniging of andere club wordt vertegenwoordigd.

Deelname is gratis en inschrijven kan via de website.