Afbeelding
Foto: Wandelcafé Druten

Het Wandelcafé: een combinatie van beweging en gezelligheid

MAAS EN WAAL – Wekelijks een uurtje wandelen met een groep inwoners uit eigen dorp, met een kop koffie toe. Dat is het Wandelcafé van Bendefit in een notendop. Vijf jaar geleden startte Stichting Maas en Waal in Beweging met een groep in Afferden en Altforst, op dit moment zijn er in Maas en Waal twaalf groepen actief.

Het Wandelcafé heeft tot doel om gezond leven en bewegen te stimuleren. Er wordt ongeveer een uurtje gewandeld langs een door vrijwilligers uitgezette route in en rondom het dorp. De wandelingen zijn ongeveer 5 kilometer lang. Na een uurtje wandelen is er de mogelijkheid om samen nog een kop koffie te drinken.

Wekelijks wandelingetje

In bijna elk dorp in de gemeenten Druten en West Maas en Waal is er een wandelgroep actief. In Druten staat op de woensdagochtend steevast een groep deelnemers klaar voor een wekelijks wandeling. Petra Janssen en Ingrid van de Klokzijn de kartrekkers van de woensdagochtendgroep, die gemiddeld zeventien wandelaars kent. ‘Dat zijn bijvoorbeeld inwoners die graag in gezelschap een ommetje maken, maar ook mensen van hun arts of fysiotherapeut het advies hebben gekregen om meer te bewegen, of die behoefte hebben aan sociaal contact of nieuwe mensen willen leren kennen’, aldus Petra. 

Iedereen kan aansluiten

Het voordeel van de Wandelcafés is dat iedereen aan kan sluiten, er wordt namelijk rekening gehouden met verschillende tempo’s. Aan- of afmelden is bovendien niet nodig. Deelname is gratis. Het kopje koffie naderhand (niet verplicht) is voor eigen rekening.

Joke van Gelder is één van de vier vrijwilligers van het Wandelcafé in Beneden-Leeuwen. Ze zag het aantal wandelaars in de afgelopen vijf jaar groeien van 4 naar maar liefst 44. Het merendeel is vrouw, zo'n 75 procent. Toch is het percentage mannen dat meeloopt sinds de start van het Wandelcafé wel gegroeid. 

Onderlinge samenhang

De Leeuwense vrijwilligers merken dat hun wandelgroep een grote onderlinge samenhang kent. 'We delen lief en leed. En sturen met regelmaat kaartjes naar lopers die tijdelijk door omstandigheden niet aanwezig zijn', aldus Joke. 'Sinds twee jaar organiseren we bovendien een kerstlunch voor alle lopers in de Rosmolen.'

Een overzicht van de Wandelcafés, locaties en starttijden en is te vinden op www.bendefit.nu/kalender.