Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: Ger Loeffen

Mogelijkmakers

Column Babbels Babbels

Beuningen On Ice dreigt door het ijs te zakken. Het grootste evenement dat de gemeente kent, moet op 14 december beginnen, maar de organisatie luidt nu al de noodklok over de verstikkende regelgeving die de pret ernstig bederft.

In De Gelderlander doet voorzitter Mark van Loveren een boekje open over de hoofdpijndossiers rond deze organisatorische monsterklus. In het verleden ging het nog om zaken als roosters voor vrijwilligers en het menu van de koek en zopiestand. Inmiddels is de weg naar het schaatsfeestje een hindernisbaan aan ambtelijke obstakels.

Dat je een evenementenvergunning nodig hebt, is logisch. Een omgevingsvergunning valt ook nog te snappen, maar daar begint het gedoe. Je moet onder meer een verkeersplan én een stikstofrapportage aanleveren en dat mag niet in eigen beheer op een verloren zondagmiddag, nee… Dat moet via een extern bureau en die doen ’t niet voor een paar consumptiebonnen.

De organisatie begint dus al met duizenden euro’s in de min. Dat kun je investeringskosten noemen en natuurlijk moet zelfs een mooi initiatief als Beuningen on Ice zich aan geldende (Europese) regels en wetten houden. Maar is het echt zo lastig om ze daar van gemeentewege een beetje bij te helpen?

Blijkbaar niet, zo bewijst de gemeente Heusden die sinds kort haar ambtenaren heeft omgedoopt tot ‘mogelijkmakers’. De medewerkers doen hun naam eer aan en werken actief mee met initiatieven. Zo doen ze hun best om de administratieve rompslomp tot een minimum te beperken door zelf bijvoorbeeld al voorwerk te doen voor vergunningaanvragen.

Ambtenaren die hun steentje bijdragen… en het is geen molensteen? Het voelt bijna als de omgekeerde wereld, maar ’t is ook in Beuningen het proberen waard. Natuurlijk zijn er in kleinere gemeentes minder ambtenaren beschikbaar die hiervoor vrij kunnen worden gemaakt.

Maar soms heb je slechts één of twee mensen nodig die het verschil willen maken. Wees niet bang, je hoeft je CV niet aan te passen naar het jeukopwekkende ‘mogelijkmaker’. Laten we liever met z’n allen Beuningen On Ice mogelijk maken.

Door Patrick Huisman