René Arendsen en Marieke Dicou bij kasteel Cannenburch.
René Arendsen en Marieke Dicou bij kasteel Cannenburch. Foto: Erfgoed Gelderland

Reis door de Gelderse geschiedenis in de Verhaal van Gelderland Podcast

Algemeen

REGIO - Van grafheuvels op de Veluwe tot Romeinse tempels. Van overstromingen in het Land van Maas en Waal tot boerenbedrijven in de Achterhoek. Het komt allemaal voorbij in de Verhaal van Gelderland Podcast. Presentator René Arendsen neemt belangstellenden in deze podcast vanaf 1 juni wekelijks mee door het verleden van de provincie.

In de podcast, te beluisteren via Spotify en op verhaalvangelderland.nl/podcast, springt Arendsen met de luisteraars door de geschiedenis van Gelderland, van de prehistorie tot nu. In elke aflevering bezoekt hij een museum, spreekt hij met een expert en behandelt hij een thema en tijdvak. Met verrassende feiten, nieuwe inzichten en spannende verhalen wordt in de geschiedenis van Gelderland gedoken. 

De podcast belicht uiteenlopende historische onderwerpen aan de hand van verschillende thema’s. Ontdek de geschiedenis van overstromingsrampen in het Rivierengebied, luister naar middeleeuwse liefdesliedjes of kom meer te weten over Operation Market Garden.

Gelderse musea
René Arendsen spreekt met historici, gidsen en conservatoren en bezoekt elke aflevering een Gelders museum. In de eerste aflevering wandelt hij samen met gids Marieke Dicou rond en door kasteel Cannenburch. Ze kijken naar het unieke beken- en sprengenlandschap in de omgeving. Waarom was dit water zo belangrijk voor het kasteel en de bewoners? De eerste aflevering getiteld ‘Zonder water geen kasteel’ is te beluisteren via Spotify of op verhaalvangelderland.nl/podcast.

In aflevering twee duikt men in de geschiedenis van de Romeinen. Het Valkhof Museum ligt vol met objecten die laten zien welke kennis en vernieuwing de Romeinen tweeduizend jaar geleden brachten in de moerasdelta van de Rijn en de Maas. Conservator Marenne Zandstra en schrijver Paul van der Heijden vertellen hier meer over. 

Verhaal van Gelderland
De podcast is onderdeel van het brede project Verhaal van Gelderland, waarmee Erfgoed Gelderland en Gelderse erfgoedorganisaties de geschiedenis van de provincie op verschillende manieren vertellen.

Het eerste seizoen bestaat uit 10 afleveringen. Elke donderdag is er een nieuwe aflevering met een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van Gelderland. Kijk voor meer informatie op: verhaalvangelderland.nl/podcast.