Nader Issa.
Nader Issa. Foto: Berco Buter

Nieuwe Maas en Waler deel 5: Nader Issa Sirie

Algemeen

Op zoek naar mensen die van elders naar Maas en Waal zijn verhuisd.

De 48 jaar oude Nader Issa leefde een goed leven samen met zijn gezin in de Syrische hoofdstad Damascus. Hij verdiende de kost als gerespecteerd musicus, die in diverse grote orkesten speelde, waaronder het Syrische Nationale symfonieorkest. De burgeroorlog zette in 2013 zijn leven op de kop. Gedwongen door de omstandigheden moest hij met zijn gezin het land verlaten.

Nader kwam in Thailand terecht, twee maanden later volgden zijn vrouw en drie kinderen. Via de UNHCR, die zorgde voor de wereldwijde verdeling van de vluchtelingenstroom, kwam hij in contact met mensen van het COA en de IND in Nederland. Op dat moment had het ieder land kunnen zijn waar ze naar toe moesten, het werd dus ons land. Zij zijn dankbaar voor alle hulp en steun. 

Sinds 2015 leeft het gezin in Boven-Leeuwen. Hun oudste dochter studeert inmiddels in Hamburg, dochter Maya van 18 studeert toerisme aan het ROC in Nijmegen. Zoon Ahmad zit nu nog op de basisschool. Tijdens het gesprek komt hij net uit school, hij vertelt honderduit over zijn vrienden op school en bij zijn voetbalteam en over het feit dat hij die avond gaat trainen bij sv DSZ. 

Nader is net terug uit Syrië, waar zijn 86-jarige vader nog woont. Hij maakt zich ernstige zorgen over diens broze gezondheid. Via Jordanië is hij met de auto naar Damascus gereden. In dit land, waar men hem nog kent van vroeger tijden, heeft hij kunnen optreden om de kosten van de reis te kunnen betalen.

De vraag waar hij het liefst zou wonen brengt hem in verwarring. Hij is geboren en getogen in Syrië. Het land ligt in puin en is geheel verscheurd door de burgeroorlog en er heerst grote armoede. Tijdens zijn verblijf aldaar miste hij zijn gezin, het leven in Nederland en de vriendelijkheid van de Maas en Walers. Zijn kinderen hebben een leven in Nederland opgebouwd en zien hier hun toekomst. Er is voor hem geen keuze. Teruggaan kan niet en het leven alhier biedt nieuwe kansen, vooral voor zijn kinderen. ‘Daar is mijn oude land, hier is nu mijn nieuwe land.’\

Door René den Biesen