Afbeelding
Foto: Jos Kruisbergen

Succesvolle première film over Boven-Leeuwen


Door Nicole Megens

DRUTEN - Afgelopen vrijdag ging in een uitverkochte Bogerd in Druten de film over het dorp Boven-Leeuwen in première. Cineast Jos Kruisbergen, van Tweestromenland in Beeld en Geluid, maakte met zijn geluidsman Geert Megens twintig jaar geleden dit unieke filmdocument in het dorp in de jaren 2003 - 2009. 

Journalist Bas van der Hoeven schreef in de Maas&Waler: 'Ga twintig jaar terug in de tijd en kijk verbaasd, vertederd, met ongeloof en bewondering naar hoe eendracht in Boveneind voor een kulturhus zorgde.'

Nadat voorzitter Wim Lamers het openingswoord verrichtte, werd Jos in het zonnetje gezet door de Maas en Waalse dialectdichter Rinie van Haren met een prachtig gedicht, wat binnenkort te lezen is in de Maas&Waler. Na afloop van de film werden door de kijkers lovende reacties geschreven in het gastenboek: ‘Nostalgie, maar ook de nieuwe tijd’; ‘Geweldig, wat een herinneringen'; ‘Het was fantastisch ontroerend. Een historisch filmdocument met eeuwigheidswaarde’; ‘Prachtig hoe kinderen in beeld zijn gebracht, hun verhalen over de school. Een school waar de cultuur van afspat’. 

Jos Kruisbergen bedankte ook oud-directeur van de Mariaschool Truus Gerritse, die bij deze première aanwezig was, voor de fijne samenwerking in de zes jaar dat ze daar hebben mogen filmen.