Transparant

Daphne Bergman is langdurig ziek. Dat is al meer dan een maand zo, toch duurde het minstens zo lang voordat de gemeente Beuningen met een vervanger komt voor de burgemeester. Deze week werd bekend dat Corry Van Rhee-Oud Ammerveld in ieder geval de komende vier maanden de boel waarneemt.

Eerlijk is eerlijk: een betere keus is bijna niet denkbaar. Corry deed ’t al eens eerder in zowel West Maas en Waal als Druten. Ze kent dus de regio, is op de hoogte van de lopende zaken en is bovendien ook nog eens gewoon goed in wat ze doet.

De communicatieafdeling van de gemeente Beuningen is minder goed in wat ze doet. Ze maakte een raadspelletje van de aard van Bergmans klachten door alleen te zeggen dat het ‘niet om een gebroken been gaat’. Mistig, onhandig en vooral erg onvakkundig.

ie is essentieel, vooral in een tijd waarin complottheorieën je om de oren vliegen. Dus door alleen te zeggen wat het niet is, stook je het vuurtje alleen maar op. Daar komt bij dat het burgemeesterschap een publieke functie is. De reden voor het ontbreken van de burgemeester is daardoor wel degelijk een legitiem, nieuwswaardig onderwerp van gesprek. Dat betekent niet dat je haar medisch dossier op de mail hoeft te gooien, maar je kan wél een richting aangeven.

Uiteindelijk zijn nieuwsredacties zelf maar gaan speuren naar de reden van Bergmans absentie. De Gelderlander wist middels een goed ingevoerde, anonieme bron te melden dat 'Bergman is uitgeschakeld door een puur medische aangelegenheid en dat ze op advies van de dokter rust moet houden.’

Als dat waar is, vraag ik me echt af waarom dit niet gewoon gecommuniceerd kan worden. Wat is daar nou mis mee? Maar daarmee is ook de eerste klus voor Van Rhee-Oud Ammerveld zonneklaar. Haal de bezem door de overleg- en communicatiestructuur. Lijkt me een karweitje dat prima binnen vier maanden te klaren is.