Zenja Julia en Roma.
Zenja Julia en Roma. Foto: Richard Vonk

De nieuwe Maas en Walers

Zenja en Julia 'voor altijd in ons hart'

Op zoek naar mensen die van elders naar Maas en Waal zijn verhuisd.

Door René den Biesen

Een gesprek met Zenja en Julia, die, samen met hun achtjarige zoontje Roma, sinds april vorig jaar 'tijdelijk' in Druten wonen.

Het gezin was zeer gelukkig in de Oekraïense stad Charkov, voordat het leger van Poetin hun land binnenviel. De situatie werd dermate heftig dat er geen andere uitweg was dan vluchten. Zenja kon, vanwege fysieke beperkingen, niet aansluiten bij het Oekraïense leger en vergezelde zijn vrouw en kind. In Polen kwamen ze in aanraking met een Nederlandse hulpinstantie, die hen in contact brengt met de familie Van Zwam. Bij deze familie vonden ze in Druten een meer dan warm welkom én woonruimte.

Het tweetal heeft inmiddels werk gevonden en Roma bezoekt de basisschool in Puiflijk. Zenja werkt als automonteur en Julia werkt in een Tiels hotel in de 'housekeeping'. Druten voelt als thuis. Mensen zijn behulpzaam, vriendelijk en het valt hen op dat iedereen elkaar groet op straat.
Julia spreekt inmiddels een woordje Engels, het gesprek gaat echter grotendeels via een vertaal-app. Verschillen worden benoemd, het valt hen op dat Nederlanders veel kant en klaar en reeds voorbereid voedsel kunnen kopen. Ze koken inmiddels bijna de helft van de week Nederlands. Hun favorieten zijn een heerlijke haring of een lekker bordje friet. Opvallend? Zeer verbaasde gezichten als we uitleggen dat wij via een wildviaduct dieren laten oversteken en pontjes gebruiken om auto's over te zetten. De vertaal-app weet er ook niet helemaal raad mee.
Het gezin voelt zich welkom, ze hebben inmiddels al vele vrienden gemaakt, waaronder landgenoten, maar ook collega's van Julia uit andere landen. Ondertussen leert het gezin Nederland kennen via bezoeken aan Amsterdam, Den Haag, het Spoorwegmuseum (Roma droomt ervan om machinist te worden) en aan de Efteling. Het wennen aan Nederland gaat steeds beter. De heimwee knaagt echter. Ze zijn ervan overtuigd dat de oorlog wordt gewonnen en dat ze terug kunnen keren naar hun geboortegrond. Hun nieuwe vrienden, de mensen in hun omgeving en alle vriendelijke Nederlanders zullen ze nooit gaan vergeten. Op de app is duidelijk leesbaar: jullie zitten voor altijd in ons hart.