Rex Broekman
Rex Broekman Foto: eigen foto

Roken bewierookt

Column Column Rex

De oude klassieke bewierookte Duitse hit “Verdammt, ich lieb’ Dich” van Matthias Reim bevat het zinnetje ‘Sieben Bier, zuviel geraucht, das ist es, was ein Mann so braucht’, en ook Robbie Williams zong in zijn hit Monsoon over de peuk. ‘I’ve got so many regrets, I smoked too many cigarettes, I’ve had more blondes than brunettes’. Melodische, rijmende teksten die triest genoeg binnenkort waarschijnlijk verplicht geschrapt of veranderd zullen moeten worden, zo is mijn persoonlijke verwachting.

Rokers, maar ook oud-rokers, weten als geen ander dat niets zo lastig is als stoppen met roken. De overheid en ook het RIVM denken bij te dragen aan de oplossing. In een dappere poging om het roken nog verder te ontmoedigen bij de Nederlandse bevolking werden er kortgeleden vier aanbevelingen gedaan. Zo zouden er op de sigaretten zelf ontmoedigende teksten moeten komen te staan. Het is nog niet helemaal duidelijk hoever de overheid hierin zal gaan. Maken ze er ‘ik rook mezelf dood’ of ‘ik rook kankerstokjes’ van, of blijft het bij ‘roken is dodelijk’? Daarnaast zou de hoeveelheid nicotine naar beneden moeten, zouden toevoegingen zoals suikers of smaakjes verboden moeten worden en moeten de sigaretten geen witte, maar een veel donkerdere kleur krijgen.

Op de website Tabaknee.nl is al in 2022 een digitaal meldpunt ingericht waar je rokers of rook-gerelateerde beelden in films of series op tv en streamingdiensten of in de bioscoop kunt rapporteren. Weg met 007 met z’n sigaret, weg met Jim Carey’s The Mask. Over films gesproken, opvallend is ook de (veranderde) openingsscène van het oorlogsdrama Thuisfront (2021). Initieel zou de acteur eerst nog even aan zijn peuk lurken alvorens met een handgranaat een einde aan zijn leven te maken. De regisseur vond het verstandig de sigaret te vervangen voor een mandarijntje. Voor het allemaal écht niet meer mag, snel nog een vraag voor lezende muziekliefhebbers of muziekquizfanaten: In welk Nederlandstalig lied uit de jaren ’90 zijn Boer Gerrit en zijn vrouw Hanneke de protagonisten?

Door Rex Broekman