Afbeelding
Foto: Joop Janssens

Auditanten gezocht voor nieuwe streekmusical Hulde aon de Gekulde

Algemeen

MAAS EN WAAL - In april 2024 wordt de nieuwe streekmusical van De Bewoarsmiense opgevoerd. Het ervaren creatieve team bestaat uit regisseuse Dayenne van de Geijn en arrangeur John Tijssen. De inschrijving om aan deze streekmusical mee te doen staat open tot en met 3 juni.

Toneelspelers, sjouwers, bouwers, mensen voor de techniek, grimeurs, ... iedereen met hart voor het streektoneel kan zich opgeven. Een mooie mix van jong, oud, rijp en groen is welkom. Er zijn mogelijkheden voor grote, midden, kleine en figurantenrollen met of zonder zang. 

De Bewaorsmiense staan bekend om hun prachtige streekmusicals die zich afspelen in de historie van Maas en Waal. Alleen de musical Nie te Geleuve in 2017 was er een die inspeelde op de actualiteit van de sluiting van de Rooms Katholieke kerken. Hierna verschenen er weer twee succesvolle historische musicals over de Leste Mert en de riviervissers. Met Hulde aon de Gekulde wordt opnieuw ingespeeld op de actualiteit.

Ontzanding en cultuur

Het verhaal speelt zich af in 2023 met als overkoepelend thema ontzanding en verondieping van zandwinningsgaten in het Land van Maas en Waal. In de bredere zin gaat het om de cultuur die onder druk staat door steeds meer mensen, auto’s, motoren op de dijk, woningbouw en boeren die verdwijnen.

Het Dreumelse schrijversduo Ko van den Boom en Mari van den Berg zijn de uitdaging aangegaan om voor de eerste keer een toneelstuk te schrijven. Beide Dreumelnaren bekend met de schrijverspen, zijn verbonden met de streek, dialectkenners en geïnteresseerd in de geschiedenis en het nieuws van de streek. Het schrijversduo heeft de nieuwe musical voorzien van even pittige als zeer grappige ingrediënten en tegenstellingen. Dialectsprekers tegenover ABN-sprekers, analoge mensen versus digitale gebruikers, oorspronkelijke bewoners en import, rijk/arm in contrast met het klimaatprobleem en drugsproblematiek onder de jongeren. De beide mannen hebben de musical ook voorzien van tien prachtige liedjes van rock, pop, rap tot zelfs carnavaleske klanken. En natuurlijk ontbreekt er geen granuliedje.

Het verhaal

De musical volgt het leven van gezin Van Hout met twee dochters. Vader die de geschiedenis van de streek op papier zet, een moeder die achter de kassa werkt en twee dochters die op het Pax Christi College zitten. De dochters spreken ABN, maar verstaan wel dialect, omdat hun ouders thuis alleen dialect praten. Dit levert soms komische spraakverwarringen op. In het gezin woont ook nog hun 93-jarige opa. Hij geniet van het leven en van zijn pruimtabak. Met weinig woorden komt hij vaak scherp uit de hoek. Als vader Van Hout erachter komt dat ze langs de Waal een gat willen verondiepen en er vervuilde grond in willen storten, is het hek van de dam. Door allerlei onvoorspelbare ontwikkelingen, tegenstellingen en verrassende relaties ontspruiten er zich diverse winnaars en gekulden. De spanning in huize Van Hout is om te snijden. Een spanning die bij De Bewaorsmiense altijd leidt tot hilariteit en een heerlijk avondje genieten van toneel, muziek en zang.

Opgeven voor de auditie kan tot en met 3 juni via de website www. bewoarsmiensecultuur.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding