Rex Broekman
Rex Broekman Foto: eigen foto

Trensleesjen

Column Column Rex

Het (slecht) gebruik van Engelse woorden in onze Nederlandse taal is walking out of the hand. In het vorig jaar uitgebrachte nieuwe woordenboek The Fat ven Dale staan maar liefst een kleine 1000 nieuwe woorden, welke afkomstig zijn uit het Engels. Mamma mía! Deze nieuwe woorden zijn onder andere airfryer, bodyshaming, influencer en streetfood. Ik feel nu al aan mijn water dat deze column een collectors-item wordt. Maar, hoe zit het eigenlijk met onze zelfkennis qua talen? Al in 2006 onderzocht de Radboud Universiteit Nijmegen dat de talenkennis van de Nederlander minder goed is dan zij zelf denken. Sterker nog, acht op de 10 overschat hun talenkennis. Al denkt 80 procent van de ondervraagden dat dit bullshit is.

Dit laatste is altijd prachtig te horen wanneer je een vliegtuig binnenstapt. Maar, ook bij de lokale pizzaboer is het uiterst pijnlijk iemand een pizza pollo te horen bestellen. Waarom heet deze pizza in vredesnaam niet gewoon pizza kip? Los van het feit dat pollo in het Spaans als ‘po-yo’ dient uitgesproken te worden. Op de TU Eindhoven kunnen ze er ook wat van. Hier is namelijk sinds 2020 Engels de officiële voertaal. Toch pijnlijk als je verplicht wordt in de kantine te spreken van ‘the defeat of Pee Es Vee against Voelendem was not cumpleetly nessesary. Ok, ik geef het toe, de column neigt wat schunnig te worden. Even terug naar de reality.

Op 7 februari eerder dit jaar berichtten meerdere nieuwsites dat het Nederlands weer de voertaal zou moeten worden voor de bacheloropleidingen aan universiteiten. De minister moet strenger toezien op bestaande taalwetgeving in het hoger onderwijs, zo stond in een aangenomen motie van Kamerlid Pieter Omtzigt. En terecht als je het mij vraagt. Net zo terecht als dat alle Nederlanders die zo nodig in Frankrijk willen wonen, ook die taal zouden moeten leren. In plaats van te klagen dat de Fransen alleen maar Frans willen praten. Voilà.

Door Rex Broekman