Plan Groenemorgen, Afferden.
Plan Groenemorgen, Afferden. Foto: John van Gelder

Woningbouw in de Groenemorgen Afferden

Algemeen

AFFERDEN – Zowel de Dorpslijst Afferden als Kernachtig Druten maken zich zorgen over de betrokkenheid van de inwoners van Afferden bij het bouwplan ‘Groenemorgen’.

Beide fracties maken zich zorgen om de participatie van de inwoners. Ze zouden niet meegenomen worden in het proces van het bouwplan. Op 22 september 2022 is er een informatieavond gehouden in de Meent waar ook de beoogde stedenbouwkundige opzet en de duurzaamheid van de woningen werden gepresenteerd. Ook was er ruimte voor het stellen van vragen en was het mogelijk om op diverse punten mee te denken over het plan. 

De woordvoerder van bouwbedrijf Van de Klok voor het bouwplan Groenemorgen, Sven Roelofs, zegt wel te begrijpen dat mensen het gevoel te kunnen hebben dat het allemaal wat stil lijkt rond dit plan, maar er is tussentijds echt wel doorgewerkt. Zo is er de gelegenheid geweest voor individuele gesprekken waar door vijftien adressen gebruik van is gemaakt. Ook heeft er met een groep omwonenden op het gemeentehuis in aanwezigheid van de projectleider van de gemeente een gesprek plaatsgevonden. Daarnaast is er een verkeersonderzoek gehouden om tot een verantwoorde ontsluiting van het nieuwe wijkje te komen en het bouwverkeer zo verantwoord mogelijk door de bestaande wijk te leiden. Uit het onderzoek blijkt dat de verkeerstoename van het nieuwe wijkje goed verwerkt kan worden. Onderzocht wordt ook of de Oude Weisestraat mogelijk een toegang tot de Groenemorgen kan geven voor het bouwverkeer.

Gewerkt moet worden om tot een definitief ontwerp-bestemmingsplan te komen. De gemeente Druten moet zich kunnen vinden in de gepresenteerde oplossingen over verschillende zaken, zoals de waterberging en een herschikking van de woningen. Het verkeersplan is voor een andere orde, maar ook daar moet de gemeente goedkeuring aan geven. Kortom, de ontwikkelaar moet het evenwicht proberen te vinden tussen de eisen van de gemeente en de wensen van de inwoners. Alvorens het definitieve ontwerpbestemmingsplan aan B&W wordt voorgelegd en daarna doorgeleid wordt naar de gemeenteraad, komt er eerst nog een informatieavond. Volgens Roelofs wil men deze nog voor de zomer organiseren. 

Er is veel belangstelling voor de woningbouw in Afferden. Daar is vanuit de gemeente, maar zeker ook vanuit het dorp, veel belangstelling voor. Dit blijkt ook wel uit de projectwebsite. Inmiddels staan er al bijna 500 mensen ingeschreven. Meer informatie, zie: www.nieuwbouwgroenemorgen.nl.

Door Ton Ebben