Kruispunt Wilhelminalaan met fietspad Van Suchtelenstraat.
Kruispunt Wilhelminalaan met fietspad Van Suchtelenstraat. Foto: Ger Loeffen

Uitslagen verkeersonderzoek Wilhelminalaan Beuningen

Algemeen

BEUNINGEN - Op verzoek van de gemeenteraad liet het college van B&W aan het begin van dit jaar een onderzoek uitvoeren naar de verkeersveiligheid op de kruising Wilhelminalaan - Burgemeester van Suchtelenstraat. Over deze kruising ontving het college in het najaar van 2022 namelijk diverse meldingen van inwoners, een bewonerspetitie en raadsvragen.

De resultaten van dit onderzoek zijn inmiddels bekend. De belangrijkste conclusie is dat de verkeerssituatie op deze kruising niet onveiliger is dan bij een vergelijkbare kruising. 

Zo voldoet de weginrichting grotendeels aan de landelijke inrichtingseisen. Wel ligt het voetpad op vergelijkbare kruisingen vaak verhoogd ten opzichte van het fietspad. Verder is de markering van de betreffende kruising en ook de bestrating aan onderhoud toe. De zichtbaarheid voor zowel mensen op de fietsroute als vanaf de Wilhelminalaan, is op sommige plekken beperkt. Dit komt door beplanting, geparkeerde auto’s en een trafohuisje. Ook lijkt de voorrangssituatie niet voor alle weggebruikers duidelijk. Verkeer dat vanaf de Wilhelminalaan linksaf slaat, neemt vaak voorrang op rechtdoor gaand gemotoriseerd verkeer. Deze onduidelijke situatie ontstaat door de beperkte afstand tussen het fietspad op de Wilhelminalaan en de rijbaan voor gemotoriseerd verkeer. 

Het adviesbureau doet aanbevelingen om de verkeersituatie verder te optimaliseren. Het college neemt een aantal van deze aanbevelingen direct over. Zo wordt de komende maanden onderhoud gepleegd (markering, wegdeklichten), wordt de locatie van een aanwezige vuilcontainer aangepast en wordt ook het groen op gemeentegrond (na het broedseizoen) gesnoeid om de zichtbaarheid en het zicht te verbeteren.

Voor enkele andere aanbevelingen moet nog het een en ander nader worden uitgezocht, zoals de mogelijkheid om het voetpad te verhogen. Deze zomer verwacht het college hier meer duidelijkheid over te hebben.