Mistige zonsopkomst met hoogspanningsmast tussen Ewijk en Druten
Mistige zonsopkomst met hoogspanningsmast tussen Ewijk en Druten Foto: Erik van Ginkel

Transformatorstation Noord-Zuid krijgt uitbreiding

Algemeen

DRUTEN - Om te kunnen voorzien in de toekomstige energiebehoefte en de stroom die terug aan het net geleverd wordt te accommoderen, wil Liander het bestaande transformatorstation aan de Noord-Zuid gaan uitbreiden.

Het is inmiddels duidelijk dat er allerlei problemen spelen op het stroomnet. Het stroomnet is ooit ontworpen vanuit de gedachte dat de energieleverancier stroom levert en de consumenten stroom afnemen. Maar inmiddels is er veel veranderd. Het aantal inwoners blijft groeien, de economie groeit, we gebruiken steeds meer stroom door elektrische voertuigen en de verduurzaming. De windmolens en zonnepanelen leveren steeds meer terug aan het net. Maar het net kan dat lang niet altijd meer probleemloos verwerken. Er wordt in Nederland hard gewerkt aan de verbetering van het stroomnet, maar het zal toch wel nog enkele jaren duren voor we weer een stabiel netwerk hebben.

Binnenkort komt het bestemmingsplan voor de uitbreiding in procedure en ligt dan na publicatie ter inzage voor een periode van zes weken waarbij eenieder zijn zienswijze op het bestemmingsplan kenbaar kan maken.

Door Ton Ebben