Still uit de film over d'n Dulper.
Still uit de film over d'n Dulper. Foto: Jos Kruisbergen

Hoe eendracht in Boveneind voor een kulturhus zorgde

Algemeen

‘Het succes van D’n Dulper, een voorbeeld voor heel Gelderland.’

Een anderhalf uur durende speelfilm met mensen die allemaal zichzelf spelen. Zelfs politici lijken even partij- en eigenbelang aan de kant te schuiven voor een hoger doel: de leefbaarheid van Boven-Leeuwen. De documentaire die Jos Kruisbergen maakte over de totstandkoming van kulturhus D’n Dulper laat zien waarin een klein dorp groot kan zijn als verschillen vervagen en gemeenschappelijke belangen op één komen te staan. 

Zes jaar lang, van 2003 tot 2009, volgde Kruisbergen voor Tweestromenland in Beeld en Geluid de perikelen rond D’n Dulper. Van de eerste plannen tot aan de opening van het nieuwe multifunctionele gebouw dat sinds begin 2009 onder andere basisschool, sporthal en dorpshuis vervangt. 

Het concept kulturhus komt uit Denemarken. Daar zorgt centralisatie van activiteiten in een multifunctionele accommodatie al jaren voor behoud van leefbaarheid in kleine kernen. Gelders Gedeputeerde Hans Esmeijer omarmde het fenomeen, haalde het naar Nederland en wist overheidsgeld los te peuteren. Uit twintig aanmeldingen werden drie zogenoemde pilotprojecten geselecteerd: Boven-Leeuwen hoorde bij de uitverkoren dorpen. De film laat zien hoe Boveneind de krachten bundelde, hoe tegenstanders twijfelaars werden en uiteindelijk medestanders. Hoe honderden mensen, soms letterlijk, een steentje bijdroegen aan een resultaat om trots op te zijn. Zelfs de netelige dialectkwestie ‘ís het nou Dulper of Durpel?’ werd opgelost en vele verenigingen vonden hun plek in het gemeenschapsgebouw. Een succesverhaal.

Ga twintig jaar terug in de tijd en kijk verbaasd, vertederd, met ongeloof en bewondering naar ‘Hoe eendracht in Boveneind voor een kulturhus zorgde’. Zie de ouders van nu als basisscholieren van toen over hun toekomst praten, zie de senioren van nu als bestuurders van toen hun plannen uitleggen en bereid u voor op snedige opmerkingen van inmiddels overleden streekgenoten. De film speelt in Boven-Leeuwen maar is exemplarisch voor de eigenzinnigheid en veerkracht van de Maas en Waler, die - als het er op aankomt - prima zijn eigen boontjes kan doppen. Dat zijn ze al vele eeuwen gewend.

De trailer van de documentaire is te zien op www.2bg.nl.

Door Bas van der Hoeven