Luilekkerland

De Groene Heuvels worden de drukke heuvels. Althans, als het aan uitbater Leisurelands ligt. Het bedrijf wil achttien dagen aan evenementen waarvan tien met muziek op het recreatieterrein in Ewijk. De gemeente Beuningen ziet het wel zitten, in Wijchen klinkt protest uit vrees dat al die extra activiteiten voor verkeersopstoppingen en (nog) meer geluidsoverlast zullen zorgen.

De leefbaarheidsgroep Bergharen Hernen Leur deed een onderzoekje en daaruit bleek dat 53 procent van respondenten tegen de plannen is. Dat zegt niet zoveel: dergelijke enquêtes ontlokken vooral reacties bij mensen die tegen zijn en in dat licht is 53 procent zelfs verre van wereldschokkend.

Die term zou ik wel hanteren voor de wijze waarop Leisurelands tracht die achttien evenementdagen binnen te slepen. De Gelderlander schrijft: “Leisurelands heeft beloofd dat het 600.000 euro wil investeren in het recreatiegebied, als er extra evenementen toegestaan worden.” De overheid zo’n sappige worst voorhouden noemen we in Nederland ook wel chantage.

Zeker als je weet hoe belabberd de recreatievoorzieningen op de Groene Heuvels momenteel zijn. Als kind spendeerde ik er met mijn ouders menig zonnige dag en toen waren de faciliteiten piekfijn in orde. Als dat kon in het gulden tijdperk zonder evenementen, moet ’t nu toch zeker lukken om de boel netjes te onderhouden?

Dat neemt niet weg dat ’t geen onredelijk verzoek is van Leisurelands om 2,5 week per jaar iets te mogen organiseren op een recreatieterrein. Het is dan ook een tikje frappant dat iedereen in Wijchen al moord en brand schreeuwt, terwijl er over de invulling nog amper iets bekend is. Down The Rabbit Hole komt gegarandeerd terug, maar verder ligt alles nog open wat betreft die achttien dagen waarvan tien met muziek.

Goed, als ze de death metal driedaagse of een technofestival boeken, dan snap ik de Wijchense bezorgdheid. Maar misschien halen ze de EO-jongerendag wel naar Ewijk of de Libelle zomerweek. Een symposium ethisch ondernemen lijkt sowieso een aanrader.