Burgemeester Sigrid Sengers
Burgemeester Sigrid Sengers Foto: John van Gelder

Burgemeester Sigrid Sengers krijgt ontheffing

Algemeen

DRUTEN – Burgemeester Sigrid Sengers, die onlangs geïnstalleerd is als burgemeester van Druten, krijgt van de gemeenteraad voor ten hoogste een jaar ontheffing van het woonplaatsvereiste.

In de gemeentewet artikel 71 lid 1 staat: De burgemeester heeft zijn werkelijke woonplaats in de gemeente. Dit wordt ook wel het woonplaatsvereiste genoemd. Dankzij de ontheffing krijgt Sengers van de raad voldoende tijd om in de gemeente een permanente woning te vinden. Ze is voornemens om medio 2023 naar Druten te verhuizen. De kinderen kunnen dan het schooljaar afmaken in hun huidige woonplaats Tervuren in België. Op werkdagen verblijft de burgemeester al in Druten. Het vinden van een woning is uiteraard mede afhankelijk van de huidige woningmarkt. 

Als het vóór 30 maart 2024 niet lukt om permanent in Druten te wonen, dan kan de commissaris van de Koning - in bijzondere gevallen - de termijn van ontheffing verlengen. Wel spant de burgemeester zich in om naar Druten te verhuizen wanneer haar kinderen het schooljaar hebben afgerond.

Door Ton Ebben