Dorpshuis de Lier.
Dorpshuis de Lier. Foto: Sharon Willems

Dorpshuis De Lier kan tijdelijk weer vooruit

Algemeen

DRUTEN - Vorige week stemde de gemeenteraad van Druten in met het plan van aanpak voor de Integrale Aanpak Puiflijk. De gemeente gaat nu, samen met inwoners, een plan uitwerken om het wonen in Puiflijk toekomstbestendig te maken. Ook de toekomst van dorpshuis De Lier is onderdeel van dit plan. De gemeente heeft nu geld beschikbaar gesteld. Hiermee wil zij ervoor zorgen dat De Lier als volwaardig dorpshuis kan draaien, totdat er een besluit genomen is. 

Bij de Integrale Aanpak Puiflijk is vooral aandacht voor aantrekkelijk wonen en leven in Puiflijk. En dat zo duurzaam mogelijk. Hier horen natuurlijk ook goede voorzieningen bij. Zoals een school, kinderopvang, ruimte om te sporten en plaatsen om elkaar te ontmoeten. Eén van de huidige ontmoetingsplaatsen is dorpshuis De Lier. In de integrale aanpak wil de gemeente antwoord vinden op wat de beste plek en vorm is voor dorpshuis De Lier in de toekomst. 

Noodzakelijke aanpassingen
De gemeente heeft 700.000 euro beschikbaar gesteld om het dorpshuis op te knappen. Zij heeft in overleg met het bestuur van De Lier gekeken welke aanpassingen nodig. Uitgangspunt is dat het dorpshuis nog zeker tot 2030 op een gezonde en veilige manier kan draaien. Het gaat vooral om noodzakelijke aanpassingen in verband met veiligheid en bouwtechnische kwaliteit. Ook worden enkele aanpassingen en wensen van gebruikers meegenomen.

“Met deze aanpassingen kan onze accommodatie in ieder geval de komende jaren op een deugdelijke manier blijven functioneren. Dat vinden we belangrijk om de leefbaarheid in ons dorp op peil te houden. We zijn blij dat de gemeente hierin verantwoordelijkheid neemt”, geeft Ruben Schiks, namens het bestuur van De Lier, aan. 

Wethouder Gérard de Wildt benadrukt: “De aankomende jaren moet De Lier ook echt als dorpshuis kunnen blijven bestaan. Al is het misschien niet helemaal ideaal meer. Puiflijk kent een actief verenigingsleven. Er wordt altijd veel georganiseerd. Het is belangrijk dat er een plek in het dorp blijft waar feesten, vergaderingen en bijvoorbeeld afscheidsbijeenkomsten gehouden kunnen worden. Ook vanwege het wegvallen van zaal De Linde en de eerder sluiting van de Johannes de Doperkerk. Daarom investeren we in de noodzakelijke maatregelen”. 

De gymzaal in het dorpshuis wordt ook aangepast. De vloer en het plafond worden hier vernieuwd en er komt extra isolatie. 

Achtergrond
Het gebouw van De Lier is verouderd. De bouwtechnische kwaliteit vraagt om aanpassingen. Ook is er te weinig ruimte voor alle activiteiten die er zijn. Om het gebouw aan te passen naar de eisen van deze tijd is een grote verbouwing nodig. De verwachting is dat zo’n grote verbouwing niet alle problemen van het gebouw oplost.

Gemeente Druten heeft daarom onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor dorpshuis De Lier. Renovatie en nieuwbouw op de huidige locatie en op de plek van zalencentrum De Linde waren opties. In 2021 heeft de raad gevraagd om meerdere scenario’s. Deze zijn gepresenteerd. Daarna volgde een fase van verdere onderzoeken en uitwerking van de scenario’s. Tot een presentatie hiervan is het niet gekomen. Omdat na de gemeenteraadsverkiezingen de nieuwe coalitie besloot om de toekomst van dorpshuis De Lier mee te nemen in de Integrale Aanpak Puiflijk.