Simone en Antoinette Uijttewaal.
Simone en Antoinette Uijttewaal. Foto: Eigen foto

De jeugd heeft de toekomst

Simone Uijttewaal, boert bewust

Door René den Biesen

Op zoek naar jeugdige Maas en Walers die op hun eigen wijze invulling geven aan een toekomst in en voor Maas en Waal.

In de gezellige woonkamer in hun boerderij in Horssen spreken we met Simone Uijttewaal, die op 16 december 1992 wordt geboren in Houten. Aan de wand boven haar hangt een familieportret met in het midden haar vader Jan. Een foto gemaakt in de maanden vlak voor zijn, veel te vroege, overlijden in 2014.

Ze is de zesde generatie die actief is in het boerenleven. De eerste vier generaties waren actief in en om Houten. Haar vader besloot samen met moeder Antoinette en drie jonge kinderen naar Horssen te vertrekken. Aan de Meleveldsestraat ontstond een bedrijf met bijna 100 melkkoeien. Toen vader Jan kwam te overlijden leek het erop dat er geen volgende generatie meer zou komen op de boerderij. De drie dochters leken geen ambitie te hebben in deze richting. Tot ieders verrassing, en ook zeker die van haar zelf, gaf Simone bijna twee jaar geleden thuis aan dat ze het bedrijf, dat haar moeder nog steeds runde, wilde gaan voortzetten. Niets wees er in de jaren daarvoor op dat dit zou gebeuren.

Reizen

Toen het gezin in Horssen ging wonen kwam ze in de vijfde klas van basisschool de Octopus terecht. Na de Pax in Druten studeerde ze Gezondheid en Maatschappij in Wageningen. Vele reizen werden gemaakt in de jaren die volgden, naar onder andere Kenia, Brazilië, Colombia en Australië. In New York liep ze stage bij een ziekenhuis. In deze grote wereldstad lijkt achteraf een zaadje geplant te zijn. Ze kwam daar in contact met enkele Native Americans. Er werd veel gesproken over de toestand van Moeder Aarde. 'Moet ik deze mensen gaan vertellen hoe ze moeten leven, misschien moet ik wel terugkeren naar mijn geboortegrond en daar zelf mee aan de slag gaan.'

Al twee jaren werkt ze samen met haar moeder aan de toekomst van het bedrijf. Ze wil duurzamer aan de slag, meer natuur-inclusief. Diverse ideeën, zoals het creëren van een sociale ontmoetingsplek, het geven van workshops en het opzetten van excursies, komen voorbij. Ze zijn inmiddels actief bezig met het verminderen van stikstof door bijvoorbeeld meer klaver in het grasland te gebruiken. Dit jaar wil ze concrete plannen gaan maken. Veel collega-boeren in de omgeving zijn ook bezig met ontwikkelingen die gericht zijn op het creëren van een mooiere toekomst voor ons allen. Het motiveert haar enorm om samen met hen te gaan organiseren hoe we dier- en natuurvriendelijker kunnen gaan werken.
Vader Jan kijkt ons glimlachend aan op de foto. Het valt niet mee in deze tijden om aanpassingen en vernieuwingen door te voeren. 'Hij zou waarschijnlijk gezegd hebben, jullie zijn niet wijs om je dit allemaal op de hals te halen. Maar zeker weten dat hij meer dan apetrots zou zijn geweest als hij dit nog mee had mogen maken.'