Nieuwbouw in de wijk Tichellande in Druten.
Nieuwbouw in de wijk Tichellande in Druten. Foto: John van Gelder

Gemeente Druten voert per ommegaande planstop in

Algemeen

DRUTEN – Het college van B&W van Druten neemt voorlopig geen nieuwe bouwplannen meer in procedure. De tijdelijke stop moet de ambtelijke organisatie meer ruimte geven om gestaag te kunnen doorwerken aan de plannen die reeds in behandeling zijn. 

De gemeente Druten moet tot 2030 in totaal nog 910 woningen hebben gebouwd. Dat vraagt veel ambtelijke inzet, waarvoor een hoop onderzoek en overleg noodzakelijk is. Kleine plannen vragen nagenoeg evenveel inzet als grote plannen, daarom is besloten om voorlopig geen nieuwe kleine plannen in procedure te nemen.

Woondeal Regio Arnhem/Nijmegen
De woondeal, waarbij ook de provincie en het Rijk partij zijn, is bedoeld om het tekort aan woningen in de regio en Nederland op te lossen. De stop op nieuwe bouwplannen moet ervoor zorgen dat de ambtelijke organisatie meer ruimte krijgt om door te werken aan de plannen die in behandeling zijn. Naast de nog te bouwen 910 woningen moet echter ook 30 procent meer plancapaciteit worden gerealiseerd en dat brengt de opdracht op 1.183 woningen in 2030. De extra plancapaciteit is noodzakelijk om, in geval van eventuele planuitval, toch het beoogde aantal woningen te kunnen bouwen.

Het besluit om voorlopig geen nieuwe kleine plannen in procedure te nemen komt niet onverwacht. Recent nog ventileerde wethouder Brink zijn zorgen al over het feit dat er veel energie en tijd gaat zitten in kleine plannen, terwijl Druten toch echt moet inzetten op het realiseren van de vastgestelde minimaal 910 woningen.

Moeilijke afweging
Binnen de gemeente zijn er altijd wel particulieren die nog wel gronden hebben om één of enkele woningen te bouwen. Deze worden vanaf nu dus niet meer in behandeling genomen. Dat is zuur, maar gezien het belang om zo snel als mogelijk het woningtekort terug te dringen is dit besluit van het college zeker te billijken. De gemeentebestuurders, zowel het college van B&W als de leden van de gemeenteraad, hebben de opdracht het algemeen belang te behartigen. Dat het enorme woningtekort en de oplossing daarvan nu voorrang krijgt boven de kleine particuliere plannen is daarom wel te rechtvaardigen. De planstop duurt in ieder geval tot 31 maart 2024. Bijzondere woonvormen, zoals bijvoorbeeld mantelzorgwoningen en tijdelijke woningen, vallen niet onder de planstop, omdat hier sprake is van voorzieningen die maatschappelijk een grote urgentie hebben.

Door Ton Ebben