Eerdere bij motie besloten plannen zonder kennisgeving aan inwoners uitgesteld


DRUTEN - Het college van B&W van Druten presenteerde onlangs aan de raadsleden de uitwerking van het collegeprogramma 2022-2026. Hierin staan tal van punten die de komende jaren gerealiseerd gaan worden. Een van deze punten is een onderzoek naar de inrichting van de Drutense Raadhuisstraat tot 30 kilometergebied.

Door Ton Ebben

Voor dit agendapunt had zich één inspreker gemeld, de heer Wacquier. Hij wilde weten waarom er nog steeds geen uitvoering was gegeven aan een in de raadsvergadering van 10 februari 2022 aangenomen motie voor meer veiligheid en leefbaarheid van de Raadhuisstraat en Elshof. Het blijkt dat het onderzoek in 2022 niet is afgerond, zoals in de motie was verzocht. Er is tot op heden niets aan actie in de straat ondernomen. In het collegeprogramma staat dat het nader onderzoek ‘verkeersontsluiting Raadhuisstraat' meeloopt met het verkeersonderzoek van nieuwbouwproject ‘Portier'. Maar dat was volgens de inspreker helemaal niet het besluit op 10 februari 2022.
De heer Wacquier confronteerde de raadsleden met dat het er alle schijn van heeft dat het ambtelijk apparaat de stukken voor het college alleen voorziet van drogredenen. Overigens zijn ambtenaren nooit verantwoordelijk voor politieke besluitvorming. Dat zijn altijd de politieke ambtsdragers in de gemeente, de burgemeester en wethouders. Maar er was niemand van het college of de raad die het opnam voor de ambtenaren. De indieners van de motie over de Raadhuisstraat, de fracties van Kernachtig Druten en de Dorpslijsten, hebben dan wel een motie ingediend die voldoende steun kreeg, maar hebben misschien toch ook wel verzaakt te controleren of de motie wel de gewenste opvolging kreeg. Dat was hier niet het geval, ook al waren er misschien goede redenen voor. Maar de 59 bewoners die zich zorgen maakten over de veiligheid in de Raadhuisstraat werden op geen enkele wijze betrokken bij het uitstel van dit plan.
De heer Wacquier ergerde zich dus vooral aan het feit dat er heel duidelijke uitspraken in februari 2022 door de raad zijn gedaan en er ruim een jaar later blijkt dat er niets van terecht gekomen is én dat de bewoners rond en in de Raadhuisstraat hierin geheel niet zijn gekend. Hij is tevreden dat het punt nu is opgenomen in de uitwerking van het collegeprogramma 2022-2026. Het zal hem echter niet verbazen dat de uitvoering nog wel even kan duren. Het zou eerst 2022 zijn, maar realistisch lijkt dat op z'n vroegst in 2024 in deze straat maatregelen worden getroffen, maar het zou ook zomaar 2025 kunnen worden.