Afbeelding
Foto: AWN

Op zoek naar de geheimen van “Horssen”

Historie

HORSSEN - Afgelopen zaterdag is bodemonderzoek verricht op de plek waar ooit ‘het Kasteel’ van Horssen stond. Peter Fontijn maakte een verslag van deze bijzondere dag.

Het is 08.00 uur in de ochtend als in de voormalige kooikerswoning op de hoek van de Zelksestraat de koffieketel hevig pruttelt en uit de nevel Gerrit Brands opdoemt met zijn grasmaaier. Hij draait bij Huize Horssen de oprijlaan op, en begint met het maaien van het gras ter hoogte van de locatie waar ooit ‘het Kasteel’ van Horssen stond, gesloopt in 1879.

De fundamenten liggen er nog, zo bleek in 2012, toen architect Otto van Dijk met Grontmij ter plekke een onderzoek verrichtte. Maar meer dan een schets en een oude kadasterkaart met aantekeningen is helaas niet bewaard. Huidig eigenaar familie Christiaans heeft Otto’s piketpaaltjes van toen vervangen door ijzeren palen, waardoor in ieder geval de buitenmaten van het gesloopte gebouw duidelijk zijn en Gerrit zicht heeft op het te maaien stuk gras.

Het team van de Werkgroep Geofysische Meettechnieken in de Archeologie (WGMA) van de AWN – Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie doet vandaag opnieuw onderzoek op het terrein. Dit keer zullen de resultaten wél worden geanalyseerd en geïnterpreteerd en zal er ook een gedegen rapport worden opgesteld, zodat de geheimen van het vroegere Horssense kasteel voor het nageslacht bewaard zullen blijven. 

Het onderzoek zal worden opgenomen in het boek ‘Het verhaal van Huize Horssen en zijn bewoners’ dat momenteel wordt geschreven; het derde deel in de serie van verdwenen adellijke huizen uit het Land van Maas en Waal.

Belangstelling
Om het bodemonderzoek in alle rust te laten plaatsvinden is de onderzoeksdatum niet breed gecommuniceerd. Maar toch is er de nodige belangstelling. Naast Ester van der Linde, beleidsadviseur archeologie van de gemeente Druten, komen ook andere nauw betrokkenen een kijkje nemen. Zo ook Anton Janssen, de oud-AWN vrijwilliger die in 1987 nog betrokken was bij de opgravingen van het vroegere Huis te Druten en er later een bijzonder gedetailleerd verslag over schreef in het Tijdschrift van de Historische Vereniging Tweestromenland.

Het weer werkt mee, de grasmat blijkt ideaal, en het team van AWN WGMA weet precies wat te doen: binnen tweeënhalf uur is het radaronderzoek al voltooid, en is er tijd voor koffie met zoete versnaperingen in de Tuinkamer van het ‘nieuwe’ Huis Horssen.