Afbeelding
Foto: Jero van de Ven

Nieuwe film Wildlife Holland

REGIO - Onder de titel 'Bouwen Aan Vertrouwen' werkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan het aanpassen van het bestaande diepe plassen beleid. In de film 'Wildlife Holland 6 BAV, Bouwen Aan Vertrouwen' toont filmmaker Jero van de Ven, met beelden uit Maas en Waal, zijn visie op het verondiepen en geeft hij inzicht in de stand van de ecologie in diepe plassen. 

'De bewering van zogenaamde deskundigen dat verondiepen een meerwaarde is voor de biodiversiteit, is grote onzin', aldus Van de Ven. Met de driedelige serie Wildlife Holland 5 Code Rood, die in maart 2022 uitkwam, toonde hij aan dat in die diepe plassen wel degelijk leven zit. Hij filmde hiervoor zowel boven- als onderwater bij de Vonkerplas in Dreumel. 'De plas is ruim twintig jaar geleden ontstaan door zandwinning, is niet verondiept en daarmee een ongerept gebied', aldus de filmmaker.

Geen leven

In de afgelopen jaren filmde hij ruim 140 kilometer uiterwaarden, natuurgebieden en vele diepe plassen langs de Waal en de Maas. Ook filmde hij langdurig onderwater. 'Het was voor mij een schok wat ik daar aantrof. In veel plassen filmde ik een nieuw soort "grond", bestaande uit bergen granuliet, thermisch gereinigde grond, maar ook baggerspecie. Hier leefde totaal niets... geen zoetwaterplankton, geen onderwaterplanten!'

Drijfveer

In zijn nieuwste film gaat Jero verder in op het 'nieuwe' beleid van de overheid. 'Er zullen nog tientallen plassen verondiept worden als dit niet stopt. Dat is mijn drijfveer om door te gaan met het aankaarten van het vernietigen van waardevolle diepe plassen.'

De film 'Wildlife Holland 6 BAV, Bouwen Aan Vertrouwen' duurt 25 minuten en is te zien op het video kanaal van Jeroworld op YouTube en via de verkorte link: bit.ly/42ekWI3.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding